Quantcast
Handelsblatt: «Το ΔΝΤ βάζει το όπλο στον κρόταφο των Ευρωπαίων» - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: «Το ΔΝΤ βάζει το όπλο στον κρόταφο των Ευρωπαίων»

δημοσιεύτηκε:

«Το ΔΝΤ βάζει το όπλο στον κρόταφο των Ευρωπαίων» αναφέρει ο τίτλος του βασικού θέματος της Handelsblatt επισημαίνοντας πως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard, δημοσίευσε ένα άρθρο με πολιτικό αντίκτυπο.

Ο Blanchard καθορίζει τις απαιτήσεις και τις κόκκινες γραμμές του ΔΝΤ βάζοντας στην Αθήνα αλλά και τους Ευρωπαίους το όπλο στον κρόταφο.

Το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει χρήματα μόνο χώρες των οποίων το χρέος βιωσιμότητα είναι εξασφαλισμένη.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Στο βοηθητικό πρόγραμμα προβλεπόταν προηγουμένως ότι η Αθήνα σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα από 4,5% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν προσφέρει την κυβέρνηση της Αθήνας να μειώσει το στόχο αυτό, σε 1% αυτό το έτος, 2% το 2016 και 3% το 2017. Στη συνέχεια, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι στο 3,5 τοις εκατό.

Αλλά αυτή η προσφορά με τις δύο προϋποθέσεις είναι σημαντικές, γράφει ο Blanchard: Η Ελλάδα πρέπει να δεμευθεί πως θα κάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Και οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν μια «σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση» και «ελάφρυνση του χρέους».

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν νέα χρήματα και να διαγράψουν χρέη.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με την Handelsblatt δεν πηγαίνει καλά καθώς υπάρχει μια πρόχειρη συναίνεση όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά τεράστιες διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις.

Η Αθήνα έχει αποδεχθεί τις μειώσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι πρέπει να κάνει για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ, η Αθήνα θα εξοικονομήσει 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, η οποία χαρακτηρίζει από τη γερμανική εφημερίδα ως «όνειρο».

Μία εκατοστιαία μονάδα που πρέπει να επιτευχθεί με περικοπές συντάξεων, μια άλλη με την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το υπόλοιπο μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις, άλλα φορολογικά μέτρα αλλά και περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ αρνήθηκε μια συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της οποίας η Αθήνα μπορούσε να μην μειώσει τις συντάξεις αλλά να κάνει περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο εκπρόσωποι του ΔΝΤ ανέφεραν πως δεν υπήρξε τέτοια πρόταση και η αναδιοργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη αν η Ελλάδα θέλει να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.