Quantcast
«Ημέρα κρίσης» για το δάνειο 50 δισ. ευρώ αλλά και τρίτο μνημόνιο - enikonomia.gr
share

«Ημέρα κρίσης» για το δάνειο 50 δισ. ευρώ αλλά και τρίτο μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σήμερα θα κριθεί αν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υπομένει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο μέσα σε έξι χρόνια με αντάλλαγμα ένα τρίτο δάνειο που θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 50 δις ευρώ που υπάρχουν μέχρι και το τα μέσα του 2018 χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την αναδιάρθρωση χρέους.

Η ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση που θα σταλεί σήμερα στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ESM και το ΔΝΤ το οποίο θα ενεργήσει και πάλι ως τεχνικός σύμβουλος για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ ερωτώμενη για θέμα της Ελλάδας απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, πακέτο μεταρρυθμίσεων και μια αναδιάρθρωση του χρέους για να βγεί από την κρίση.

Άφησε όμως να εννοηθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει απορρίψει το σχέδιο του ταμείο με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Η σημερινή αξιολόγηση θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα που θα μεταφερθούν και στο αυριανό Eurogroup.

Αν η εισήγηση είναι θετική τότε θα έχουν μέχρι και το Σάββατο το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση ζητά χρήματα να καλύψει της ανάγκες για την χρηματοδότηση του χρέους της μέχρι και τα μέσα του 2018 οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 30 δις ευρώ από τα οποία περίπου τα μισά (16,1 δις ευρώ) αφορούν τοκοχρεολύσια του 2015 άλλα 7,7 δις ευρώ λήξεις για το 2016 άλλα 9 δις ευρώ για το 2017 και άλλα 2,5 δις μέχρι τα μέσα του 2018.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 7 δις ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει δημιουργήσει το δημόσιο από την αρχή του χρόνου και περίπου 10,6 δις ευρώ για να κλείσουν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με φορείς του δημοσίου μέσω συμφωνιών επαναγοράς.

Αν τελικά συμφωνηθεί το πακέτο με εισήγηση και του ΔΝΤ θα υπάρξουν και μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τα οποία υπολογίζονται ότι θα ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις για το χρέος κατά 5 έως 7 δις για τα τρία χρόνια.

Συνεπώς οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες θα φτάσουν το συνολικό ποσό των περίπου 50 δις ευρώ για τριετία ενώ υπάρχει προοπτική αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα να δανείζεται σε σταθερή βάση από τις αγορές οπότε τα χρήματα που θα χρειαστούν να είναι λιγότερα.

Το πόσο θα είναι τελικά το νέο δάνειο από τον ESM θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες.

Αν θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το πρόγραμμα ως χρηματοδοτικό μέσο η επιστροφή των κερδών που είχε η ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI και τα οποία υπολογίζονται με βάση το δεύτερο μνημόνιο στα 12 δις ευρώ από το 2014 μέχρι και το 2016.

Αν η Κυβέρνηση θελήσει να συνεχίσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ το οποίο ως γνωστό λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Με τα πρώτα χρήματα που θα πάρει από το νέο δάνειο η Ελλάδα καταφέρει να πληρώσει και τα 1,55 δις ευρώ της δόσης του ΔΝΤ που έχει καθυστερήσει από τον Ιούνιο και τα 450 εκ ευρώ που λήγουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην περίπτωση αυτή αποκτά ξανά πρόσβαση στο υπόλοιπο των 15,4 δις ευρώ που έχει από το δάνειο του ΔΝΤ το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016. Συνεπώς οι ανάγκες για ένα νέο δάνειο περιορίζονται δραστικά.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.