Quantcast
'Ηρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές μετοχές; - enikonomia.gr
share

‘Ηρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές μετοχές;

δημοσιεύτηκε:

Τα πράγματα έχουν πάρει πολύ άσχημη τροπή για την Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος σημειώνει το BizNews την Τετάρτη.

Από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έπεσε 33,85%. Το ελληνικό χρέος έχει βαθμολογηθεί ως σκουπίδι από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και μόλις πριν από δέκα ημέρες, η Standard & Poor ‘s μείωσε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ακόμη περαιτέρω.

Ακόμη και οι τιμές των ελληνικών ακινήτων έχουν βυθιστεί σημειώνει το δημοσίευμα. Οι δυνάμεις που οδηγούν την μαζική υποτίμηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι αρκετά εμφανείς.

Η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει το άρθρο είναι μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι 175% (σε σύγκριση με το μέσο όρο του 82% της ΕΕ).

Μετά τη μεγάλη ύφεση το 2009, η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους και έπρεπε να διαπραγματευτεί ένα πακέτο διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Ως μέρος του πακέτου, η Ελλάδα θέσπισε σκληρά μέτρα λιτότητας για το 2010, και ακολούθησε με εξίσου αυστηρά μέτρα λιτότητας κάθε επόμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση αγωνίστηκε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της και να εξοφλήσει τα δάνειά της.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πλέει σε βραχώδη νερά συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά είναι πιθανό πως η σημερινή ελληνική τραγωδία είναι η ευκαιρία του αύριο για τους επενδυτές. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν βυθιστεί.

Το MarketWatch αναφέρει ότι, με βάση την αξία τους  «ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών μετοχών διαπραγματεύεται σε λιγότερο από τέσσερις φορές τα κέρδη ανά μετοχή των τελευταίων 12 μηνών, που με κατάλληλη διαχείριση μπορεί να αποδώσει σχεδόν 200% της λογιστικής αξίας τους».

Οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές, και υποθέτοντας ότι η Ελλάδα επιβιώνει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια κάποιος που επενδύει σε ελληνικές μετοχές σήμερα θα μπορούσε να δει κάποιες εντυπωσιακές επιστροφές στο μέλλον εάν καταφέρει η ελληνική αγορά να επιστρέψει στο μέσο όρο αποτιμήσεων παγκοσμίως.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.