Quantcast
Huether: Όχι άλλες ανακουφίσεις για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Huether: Όχι άλλες ανακουφίσεις για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Νeue Osnabruecker Zeitung, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, Michael Huether, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: «Τα προβλήματα στη Νότια Ευρώπη είναι τόσο μεγάλα, που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική. Το επιχείρημα των λανθασμένων κινήτρων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το βρίσκω υπερβολικό».

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υπογράμμισε: «Οι πιστώτριες χώρες πρέπει να κάνουν σαφές στους Έλληνες πως δεν υπάρχει πλέον χώρος. Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα για το χρέος της με επιτόκιο 2,4% λόγω της επιδότησης των χορηγών της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προσφερθούν άλλες ανακουφίσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κίνδυνος ενός φαινομένου ντόμινο δεν υπάρχει πλέον».

Για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σημείωσε: «H αγορά των κρατικών ομολόγων είναι η τελευταία δυνατότητα για την ΕΚΤ, η οποία έχει εξαντλήσει την πολιτική των επιτοκίων. Ο Ντράγκι εξετάζει τώρα ένα μοντέλο με το οποίο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μόνο τα ομόλογα της ίδιας τους της χώρας θα πρέπει να αγοράζουν. Είναι αυτή πειστική προσέγγιση; Όχι, γιατί η νομισματική πολιτική είναι ευρωπαϊκή και εμείς πρέπει να την εφαρμόζουμε ευρωπαϊκά. Κατά δεύτερον, το μέτρο αυτό δεν είναι ενιαίο και γι’ αυτό αναποτελεσματικό». 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.