Quantcast
Η άγνωστη κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. - Τι συνέβη - enikonomia.gr
share

Η άγνωστη κυβερνοεπίθεση σε Μαξίμου, ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. – Τι συνέβη

δημοσιεύτηκε:

Το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία ήταν οι στόχοι της διεθνούς εκστρατείας κυβερνοκατασκοπείας με την κωδική ονομασία “Θαλάσσια Χελώνα” τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυα των κρατικών υπηρεσιών που περιέχουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Η επίθεση έγινε αντιληπτή από στελέχη της ομάδας κυβερνοασφάλειας του πρωθυπουργικού γραφείου, τα οποία διαπίστωσαν ασυνήθιστη δυσλειτουργία στη χρήση των e-mails.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χάκερ κατάφεραν να εισέλθουν σε servers που διαχειρίζονταν την ηλεκτρονική αλληλογραφία με καταλήξεις @primeminister.gr, @mfa.gr, @nis.gr, @astynomia.gr. Υπάρχουν φόβοι ότι μέσω αυτής της διείσδυσης οι δράστες διάβασαν ή αντέγραψαν τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει οι υπάλληλοι των τεσσάρων κρατικών φορέων. Έλληνες διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας διευκρίνισαν στην “Καθημερινή” ότι μέσω των συγκεκριμένων e-mails δεν διακινούνται απόρρητες πληροφορίες.

Έσβησαν τα ίχνη τους

Παρότι συνήθως στις ηλεκτρονικές επιθέσεις είτε υπάρχει ανάληψη ευθύνης είτε οι δράστες γνωστοποιούν την παρουσία τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, όσοι βρίσκονταν πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες κατά των ελληνικών στόχων επιχείρησαν να σβήσουν τα ίχνη τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι ενεπλάκησαν στη σχετική έρευνα, αποδίδουν το περιστατικό σε δράση κυβερνοκατασκόπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ελήφθησαν τα αρχεία καταγραφής ενεργειών (log files) των πληροφοριακών συστημάτων του ΙΤΕ και έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών.

Κάποια ίχνη φαίνεται πως παρέπεμπαν σε Ολλανδία και Ιράν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εκεί είχαν τη βάση τους οι επιτιθέμενοι -η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.