Στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνει το think tank European house Ambrosetti στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέμβει σε συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, για το μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος πρόεδρος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα Φρανς Τίμμερμανς, καθώς και ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία Γκέρτ Βίλντερς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων στο περιθώριο του φόρουμ, συμμετέχει για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, μετά το Σεπτέμβρη του 2014 και θα βρεθεί στην Ιταλία σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρώπη. Μια στιγμή όπου διαμορφώνεται μία νέα, πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, χωρίς το διχαστικό και ξενοφοβικό κόμμα του Σαλβίνι πλέον στις τάξεις της.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, εκφάνσεις της οποίας αποτελούν το Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς και η εθνική περιχαράκωση στον ευρωπαϊκό διάλογο, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει λύσεις σε κρίσεις που ταλάνισαν την ήπειρο την τελευταία δεκαετία (οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια) και στο δημοκρατικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει τους θεσμούς της.
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να τονίσει πως το μέλλον της Ευρώπης υπονομεύεται όχι μόνο από την ακροδεξιά του Σαλβίνι, αλλά και από τον δεξιό απομονωτισμό που εκφράζεται σήμερα από τον Μπόρις Τζόνσον. Καθώς και ότι, απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ δεν μπορεί να έρθει από τον νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό, που ενσωματώνει, υποθάλπει ή ανέχεται τον εθνικισμό, ενώ περιφρονεί τις ανάγκες και ανησυχίες των λαϊκών στρωμάτων. Θα τονίσει ότι αυτό που απαιτείται, είναι ηγεσίες που έχουν το θάρρος να προβαίνουν σε «προοδευτικές λύσεις εντός της ΕΕ» ασχέτως του πολιτικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στη διαχείριση του προσφυγικού, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.