Quantcast
Η τρομοκρατία των trolls: Πώς δρουν οι “κουκουλοφόροι” του διαδικτύου – Περισσότερες από 800 καταγγελίες - enikonomia.gr
share

Η τρομοκρατία των trolls: Πώς δρουν οι “κουκουλοφόροι” του διαδικτύου – Περισσότερες από 800 καταγγελίες

δημοσιεύτηκε:

Η δράση των trolls στα κοινωνικά δίκτυα προκαλεί την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης.

Η Realnews ανοίγει τον φάκελο για τη δράση των «κουκουλοφόρων» του διαδικτύου. Καλούν σε ένοπλες εισβολές σε δημόσια κτίρια, συκοφαντούν και προπαγανδίζουν τη φυσική εξόντωση δημοσίων προσώπων. Περισσότερες από 800 επώνυμες καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Τι αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά της η ειδική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη για τις επιθέσεις σε βάρος του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης από ύποπτους λογαριασμούς στα social media.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΣΩΤΗΡΗ, Α. ΚΑΝΔΥΛΗ

Την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης προκαλεί η δράση των trolls στα κοινωνικά δίκτυα, που έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν από απλούς πολίτες να εισβάλλουν σε δημόσια κτίρια και να προχωρούν σε οργανωμένες βιαιοπραγίες εις βάρος δημοσίων προσώπων.

Οι ακραίες μορφές έκφρασης από ανώνυμα «προφίλ» αποτελούν αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, ομάδες από «κουκουλοφόρους» του ελληνικού κυβερνοχώρου φέρεται να έχουν προχωρήσει στη διάπραξη πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων, εξαπολύοντας ακόμα και απειλές κατά της ζωής.

Το ζήτημα λαμβάνει πλέον και πολιτική διάσταση, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κατέθεσε η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Ανώνυμοι χρήστες στο Twitter, συνδυάζοντας ψέματα, θεωρίες συνωμοσίας, ρίχνοντας λάσπη κατά πάντων και κυρίως των θεσμών, προτρέπουν σε βία, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία για την εμετική καμπάνια τους τα ασυνόδευτα», δήλωσε η κυρία Αγαπηδάκη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Λίγη ώρα μετά, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το θέμα στη Βουλή, απευθύνοντας ερώτηση για την εικόνα που έχει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Την ίδια ημέρα που η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες των ίδιων σκοτεινών κύκλων, καταθέτει ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξαφανίζει προσφυγόπουλα με λαθροχειρίες», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου.


«Εγκληματική οργάνωση»

Πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, η δράση των trolls τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των Αρχών, καθώς φαίνεται ότι συγκεκριμένα ανώνυμα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν εντός ενός οργανωμένου εγκληματικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο έχει τρία βασικά σημεία.

Γίνεται λόγος για χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης που κρύβεται πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και για προτροπή άσκησης βίας σε βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Εν ολίγοις, ζητείται η διερεύνηση της συστηματικής επιχείρησης διασποράς ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, η οποία εκτυλίσσεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Τwitter από ανώνυμους χρήστες και εργαλειοποιεί με βάναυσο τρόπο τα ασυνόδευτα ανήλικα, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από ανώνυμους λογαριασμούς στο διαδίκτυο υποστήριξε ότι συνολικά 1.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί και έχουν δοθεί στο εξωτερικό σε παιδόφιλους.

Μέσα σε όλο αυτό το αφήγημα ενέπλεξαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την αρμόδια Ειδική Γραμματεία, υπουργεία και ΜΚΟ. Μάλιστα, για να ενισχύσουν όλες αυτές τις ψευδείς ειδήσεις, τα trolls υποστήριξαν πως για τον λόγο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχικά υπό τη δικαιοδοσία του τα ασυνόδευτα, πριν συσταθεί η Ειδική Γραμματεία με ολοκληρωμένη δομή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι επιτήδειοι αυτοί, κρυμμένοι πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς, με συνεχείς αναρτήσεις, καλούσαν σε εξέγερση στο Σύνταγμα και σε ένοπλη εισβολή στη Βουλή, ενώ παράλληλα προέτρεπαν σε χρήση βίας εναντίον κυβερνητικών στελεχών.

Μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά, στον Αρειο Πάγο κατατέθηκαν και συγκεκριμένες αναρτήσεις, που ειδικά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μία από αυτές τις αναρτήσεις γίνεται λόγος για την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να ανασταλεί η λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Ως αντίδραση για την απόφαση αυτή, οι αναρτήσεις καλούσαν τους πρόσφυγες να ξεσηκωθούν και να εισβάλουν στο δημαρχείο της Αθήνας.

Αυτό, βέβαια, είναι μόνο ένα δείγμα από αντίστοιχες αναρτήσεις που έχουν γίνει από συγκεκριμένους λογαριασμούς στο Twitter.

Χρησιμοποιώντας εμετικές εκφράσεις, τα trolls, που πλέον ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, αναρτούν τα ίδια σχόλια, που βρίθουν από συκοφαντίες και προτρέπουν σε βία. Αντίστοιχες αναρτήσεις έγιναν ακόμα και την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.