Quantcast
Η «βόλτα» χωρίς καλώδια του Ορούτς Ρέις και το… στοίχημα της Τρίτης - enikonomia.gr
share

Η «βόλτα» χωρίς καλώδια του Ορούτς Ρέις και το… στοίχημα της Τρίτης

δημοσιεύτηκε:

Του Χρήστου Μαζανίτη

Για 7η συνεχόμενη ημέρα, σήμερα, το Oruc Reisσυνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενο ωστόσο στο όριο της προκλητικότητας.
Όταν τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε την παράνομη NAVTEX για έρευνες στην Μεσόγειο, ακολούθησε η ελληνική ANTI-NAVTEX. Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στην Τουρκία 2 πράγματα:
Το πρώτο ότι δεν έχει δικαίωμα έκδοσης οδηγίας προς ναυτιλομένους στην περιοχή και το δεύτερο ότι δεν έχει άδεια διεξαγωγής ερευνών.
Η Τουρκίαέβγαλε το ερευνητικό πλοίο, το οποίο συνεχίζει να πλέει εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX. Ωστόσο, αν και πλέει ορισμένες φορές με χαμηλές ταχύτητες – παρόμοιες με αυτές που απαιτούνται για να κάνει έρευνες – δεν έχει ποντίσει αγόμενα για να προχωρήσει σε παρέαση κροτάλων, δηλαδή, δεν έχει ρίξει ηχοβολιστικά καλώδια για έρευνες.
Συνεπώς, μιλάμε για μία βόλτα σε διεθνή χωρικά ύδατα, με τα δύο βοηθητικά του πλοία, συνοδεία 2 πολεμικών πλοίων. Η Τουρκία κινείται στο όριο της νομιμότητας όσο και της προκλητικότητας στην περιοχή. Έτσι και ο γερμανικός πυρήνας την ΕΕ, που δεν θέλει επιβολή κυρώσεων, μπορεί να δώσει περιθώριο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ο Ερντογάν «πουλάει» στο εσωτερικό της χώρας του την πυγμή που διατείνεται ότι έχει.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει την Τρίτη κι έπειτα; Κι αυτό διότι εάν ακολουθήσει αυτή την πορεία θα περάσει εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων, δηλαδή της δυνητικής ζώνης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Εάν συνεχίσει να πλέει καθ’ αυτό τον τρόπο, δηλαδή χωρίς να έχει ποντίσει καλώδια, ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς; Και πώς μπορεί νομικά να στοιχειοθετηθεί πρόκληση;

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.