Quantcast
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Γιατί θεωρείται συμφωνία – ορόσημο – Τα οφέλη - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου: Γιατί θεωρείται συμφωνία – ορόσημο – Τα οφέλη

δημοσιεύτηκε:

Ως συμφωνία– «ορόσημο» χαρακτηρίζεται η υπογραφή για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, μέσω της οποίας θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και θα υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση.

Το μνημόνιο υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Mohamed Shaker και προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για τη μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου , θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια.

Τα οφέλη της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη δεδομένου ότι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.

Παράλληλα, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.

Το έργο, όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, στην ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Οι ομάδες εργασίας

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα έργα Κοινού Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (CPI/PMI) στο πλαίσιο της διασύνδεσης των ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη υπογραφής του ΜοU ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στην επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al- Sisi.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.