Quantcast
Irish Times: Έφθασε η ώρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - enikonomia.gr
share

Irish Times: Έφθασε η ώρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

δημοσιεύτηκε:

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρονται οι «Irish Times», καθώς όπως επισημαίνεται, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στις Βρυξέλλες, απαιτείται μια πιο θεμελιώδης αλλαγή κατεύθυνσης.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από έναν διαπραγματευτικό μαραθώνιο στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, σημειώνεται, ήταν καλοδεχούμενη καθώς απομακρύνθηκε άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο τρόπος με τον οποίο επήλθε η συμφωνία κατέδειξε τη χειρότερη πλευρά της ευρωπαϊκής λήψης αποφάσεων, ενώ και η συμφωνία όπως είναι τώρα είναι μη βιώσιμη.

Υπάρχει μια ευκαιρία για να βελτιωθεί αυτό, σημειώνεται, όμως το να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις με μικρά βήματα για μια περίοδο ετών δεν φαίνεται ότι είναι αρκετό.

Η Ελλάδα, υπογραμμίζεται στο άρθρο των Irish Times, χρειάζεται άμεση και αξιοσημείωτη αναδιάρθρωση του χρέους της.

Όπως έχουν αναφέρει τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν, αλλά και άλλοι, το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εκτός και να υπάρξει διαγραφή του χρέους της χώρας.

Το ελληνικό χρέος είναι πάρα πολύ υψηλό και θα διογκωθεί περαιτέρω από το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ένα διαχειρίσιμο επίπεδο χρέους είναι ζωτικό, αν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει νέες επενδύσεις στην οικονομία της και ιδιαίτερα στα ομόλογά της τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να ανοικοδομήσει το οικονομικό της μέλλον.

Όπως σημειώνεται, τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης δεν στηρίχθηκαν σε στέρεες βάσεις και αν και είναι κατανοητό οι πιστωτές της Ελλάδας να ζητούν μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα φρέσκου χρήματος, ωστόσο απαιτείται ρεαλισμός σε σχέση με το τι θεωρείται βιώσιμο.

Τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αποπληρωθούν τουλάχιστον για μια μεγάλη περίοδο.

Αν η Ελλάδα δεσμευθεί να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναγνωριστεί αυτή η πραγματικότητα, σημειώνουν οι «Irish Times» και προσθέτουν ότι οι πιέσεις από το ΔΝΤ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: bankingnews.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.