Quantcast
Irish Times: Ελλάδα… όπως στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - enikonomia.gr
share

Irish Times: Ελλάδα… όπως στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

δημοσιεύτηκε:

Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρομοιάζουν οι Irish Times την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας σε δημοσίευμά τους πως «στην παρούσα ιστορική στιγμή δεν υπάρχει κανένας Τσόρτσιλ -όπως τότε που είχε βάλει στοίχημα τη φήμη σε περίπτωση, που δεν κατάφερνε να αποδιώξει τον κομμουνιστικό κίνδυνο από την Ελλάδα- αλλά (σ.σ. υπάρχουν) οι οικονομολόγοι και οι απρόσωπες αγορές, που προσπαθούν να αποτρέψουν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το «ιστορικό άλμα» επιχειρεί η αρθρογράφος Σούζαν Λιντς σημειώνοντας ότι «σχεδόν 70 χρόνια από εκείνους δραματικούς μήνες του 1945, η Ιστορία εμφανίζεται με άλλο πρόσωπο, διαφορετικούς πρωταγωνιστές και ανόμοια διακυβεύματα» και προσθέτει: «Τώρα έχουμε να κάνουμε με την επικράτηση της οικονομίας έναντι της πολιτικής και της διπλωματίας. Εξ ου και η Ελλάδα περιμένει τις κινήσεις του Ντράγκι και την αγορά των κρατικών ομολόγων ως μια κάποια λύση για την κρίση που αντιμετωπίζει».

«Είναι χαρακτηριστικό» αναφέρει το άρθρο «πως η νέα ηγεσία της Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντί να ασχολούνται με το μακρόπνοο πλάνο ανάπτυξης που ο Γιούνκερ είχε θέσει ως πυλώνα της πολιτικής του, ασχολούνται ξανά με πιο απαιτητικά και άμεσα προβλήματα όπως το περιβόητο Grexit. Στην πραγματικότητα η νέα ελληνική κρίση δείχνει πόσο στενά συνδεδεμένα είναι τα δεινά της Ευρωζώνης με τα οικονομικά ζητήματα. Κι επειδή η συνολική εικόνα της οικονομίας, εντός Ευρωζώνης δεν είναι καλή, θα μπορούσε το ελληνικό πρόβλημα να έχει σοβαρές συνέπειες».

Η αρθρογράφος προσθέτει: «Ο αποπληθωρισμός είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς με τα σημερινά αρνητικά δεδομένα το χρέος χωρών όπως η Ελλάδα μεγαλώνει. Από την άλλη, λίγο πριν διεξαχθούν οι ελληνικές εκλογές προηγούνται δύο γεγονότα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας. Την προσεχή Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει σκοπό να κάνει η ΕΚΤ, μια υπόθεση που ανέδειξε ομάδα Γερμανών ακτιβιστών και πολιτικών. Το δικαστικό αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αλλά και για τη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τρεις ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, η συνάντηση των μελών της ΕΚΤ, μπορεί να θέσει σε κίνηση το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, με σκοπό να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται σε φάση αδράνειας».

Όπως σημειώνει η Σούζαν Λιντς «παρά την έντονη κριτική που δέχεται ο Μάριο Ντράγκι, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, η σκληρή πραγματικότητα της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα στο πλάνο του Ιταλού. Το ξέσπασμα της νέας ελληνικής κρίσης μπορεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα τις εξελίξεις. Ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να παράσχει κάλυψη στην ΕΚΤ για να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων και να κάμψει την αντίσταση των Γερμανών σκεπτικιστών.

Άμεσα αυτό το πρόγραμμα δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αλλά μπορεί να τη διευκολύνει να ξεπεράσει το επικίνδυνο πέρασμα από τα προγράμματα διάσωσης. Με μια προληπτική πιστωτική γραμμή και επιστροφή στις αγορές, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει βοήθεια από την ΕΚΤ ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας, σημειώνει η Λιντς, ο ελληνικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να αναμένει την παρέμβαση της ΕΚΤ στο πρόβλημα».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.