share

Καλαματιανός: Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν θα εκκρεμεί στο α’ δίμηνο του 2017

δημοσιεύτηκε:

«Εντός του πρώτου διμήνου του 2017, θα έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις για όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, καθώς και για την πλειονότητα των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2016», δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς το έργο της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της μετάβασης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ο κ. Καλαματιανός σημείωσε ότι οι εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα έτη, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 57.000. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «το πρώτο δίμηνο του 2017, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, δεν θα εκκρεμεί καμία αίτηση που έχει υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2015. Επίσης, η πλειοψηφία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εντός του 2016, στο πλαίσιο του νόμου που ίσχυε έως τις 12/05/2016, θα έχει ικανοποιηθεί με οριστικές αποφάσεις ή προσωρινές συντάξεις».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο διοικητής του ΙΚΑ τόνισε, ότι το ενδεκάμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2015, τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ (ποσοστό 4,77%). Όπως είπε, για τέταρτο συνεχή μήνα, το ΙΚΑ δεν δανείστηκε για την καταβολή των συντάξεων, ενώ ο οικονομικός απολογισμός του 2016 κλείνει με έλλειμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έλλειμμα 2,037 δισ. ευρώ. «Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα είναι τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαματιανός δήλωσε, ότι ως διοικητής του ΕΦΚΑ στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, δραστηριοποιήθηκε, μαζί με όλο το ΔΣ και ελήφθησαν πολλές αποφάσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία του. Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ με τις διευθύνσεις της, συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν ομάδες έργου, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, με αντικείμενο την προετοιμασία του ΕΦΚΑ στους τομείς των εισφορών, της απονομής συντάξεων, της στέγασης των υπηρεσιών, της πληροφορικής και του οργανογράμματος και καταρτίστηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έτους 2016, καθώς και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έτους 2017.

«Καταβάλαμε τιτάνια προσπάθεια με σκληρή δουλειά σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και δύσκολες συνθήκες, ώστε να ετοιμαστούν, όσα είναι απαραίτητα για το επίτευγμα της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την αρχή του 2017» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καλαματιανός σχολίασε ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι η λύση του ασφαλιστικού. Απεναντίας, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, με καλές και δίκαιες αμοιβές για τους εργαζόμενους και θα μειώνει την ανεργία. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημόσιας, υποχρεωτικής και καθολικής κοινωνικής ασφάλισης. Όπως τόνισε, αυτή στέκεται δίπλα στον πολίτη και λειτουργεί με κανόνες αναδιανομής. Ο κ. Καλαματιανός εξήγησε το λόγο που είναι υπέρ του δημόσιου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνοντας ως παράδειγμα πολλά διεθνή παραδείγματα, που εταιρείες ιδιωτικών ασφαλίσεων κατέρρευσαν και οδήγησαν στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.