Quantcast
Καραβίας: Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να μπει τέλος στη αβεβαιότητα - enikonomia.gr
share

Καραβίας: Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να μπει τέλος στη αβεβαιότητα

δημοσιεύτηκε:

Η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα την τρέχουσα διαπραγμάτευση, θέτοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητος που είχε σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, προέτρεψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στην 23η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν όμως η λέξη «κρίσιμη» έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φάση που διανύουμε σήμερα είναι κάτι παραπάνω.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την τύχη της οικονομίας και την προοπτική της χώρας μας.

Η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα την τρέχουσα διαπραγμάτευση, θέτοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητος που είχε σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, να οριστικοποιήσει μια ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα εχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, με όρους βιωσιμότητας και παραγωγής μεγαλύτερου κοινωνικού μερίσματος.

Στην πορεία αυτή ο τουρισμός, που κατά κόρον αποκαλείται «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, θα έχει κεντρικό ρόλο.

Στην Eurobank πιστεύουμε ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας είναι τεράστιο, ειδικά στον τομέα υπηρεσιών με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ενδεικτικά αναφέρω τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης με άξονες την πολιτιστική μας κληρονομιά, την παραθεριστική κατοικία, τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό.

Η χώρα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται ώστε και άλλοι τομείς, με πρώτον εκείνο της παιδείας, και ιδιαίτερα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να αποτελέσουν πηγή σημαντικών εσόδων, ακολουθώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαικών χωρών. Καθιστώντας τη χώρα μας κέντρο παροχής υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου σε σειρά τομέων, ξεκινώντας από τον τουρισμό και φτάνοντας στην υγεία και εκπαίδευση θα έχουμε οφέλη που δεν θα είναι στενά οικονομικά, θα είναι εθνικά.
Η άμεση συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ στο 9% για το 2014 και η παράπλευρη συμβολή που εκτιμάται στο 20-25% δεν είναι απλά αριθμητικά, αλλά ποιοτικά στοιχεία.
Για κάθε ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, παράγονται επιπλέον 1,2 έως 1,6 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας, από την κατανάλωση υπηρεσιών και αγαθών, όπως εστίαση, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, αγορές, δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο διευρύνει την εμπειρία του επισκέπτη.
Αποδεικνύεται, έτσι, η καταλυτική σημασία του τουριστικού προϊόντος για την οικονομία σήμερα και στο άμεσο μέλλον.
Στη Eurobank τα πιστεύουμε όλα αυτά και τα έχουμε ενσωματώσει στο επιχειρηματικό μας μοντέλο. Χαίρομαι γιατί και οι άνθρωποι του ελληνικού τουρισμού αναγνωρίζουν, ότι μένουμε σταθεροί στην προτεραιότητα που έχουμε θέσει για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, σε όλα τα επίπεδα.
Με θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως την εκπόνηση μιας ειδικής μελέτης, ήδη από το 2011, για τις προοπτικές και τις ανάγκες του ελληνικού τουρισμού με προοπτική δεκαετίας, το συνέδριο για τον τουρισμό που προετοιμάζουμε για το φθινόπωρο του 2015, αλλά και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους.
Οι ιδιαιτερότητες του κλάδου και η απαιτούμενη αντιμετώπισή τους οδήγησαν στην σύσταση ενός εξειδικευμένου στον τουρισμό τομέα στην Eurobank ήδη από τα τέλη του 2013.
Ο Τομέας Hotel & Leisure, ανέλαβε τη διαχείριση του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ.
H στρατηγική μας κινείται σε τρείς βασικούς άξονες:
Πρώτον, παρά τη συγκυρία την οποία βιώνουμε – θα έλεγα κυρίως λόγω της συγκυρίας που βιώνουμε – συνεχίζουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση στον τουρισμό, σε projects που έχουν νόημα για τον επιχειρηματία, ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια και δημιουργούν αξία στην οικονομία και την κοινωνία.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι σε τέτοιες στιγμές σφυρηλατούνται σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και τράπεζας.

Συγχρόνως, χρηματοδοτούμε ή παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως οδικούς άξονες και αεροδρόμια, που είναι απαραίτητα για την μεσοπρόθεσμη παροχή και ανάπτυξη ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών.

Δεύτερον, αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ή προβληματικών δανείων επιχειρήσεων στον τουρισμό, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την υλοποίηση βιώσιμων λύσεων.

Αναμένουμε από τους επιχειρηματίες του κλάδου τη συνεργασία τους, που είναι αναγκαίος όρος για να προχωρήσουν τέτοιου τύπου λύσεις, είτε με ενίσχυση των κεφαλαίων της επιχείρησης από τους ίδιους ή με την είσοδο νέων επενδυτών.
Θα ήθελα να τονίσω επίσης την ανάγκη για διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Η Τράπεζα θα είναι αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και συγκέντρωση του κλάδου.

Για παράδειγμα, το 2014, μεσολαβήσαμε επιτυχώς για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε 5 ξενοδοχειακές μονάδες, καθιστώντας τις βιώσιμες με την συναίνεση των παλαιών ιδιοκτητών τους.

Υπήρξαμε η πρώτη τράπεζα που τοποθέτησε management διεθνούς κύρους σε ξενοδοχειακή επιχείρηση με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, καθιστώντας την βιώσιμη, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και εντός του 2015 σε μεγαλύτερης δυναμικότητας ξενοδοχειακή αλυσίδα.

Τρίτον, δεν παραμελούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, που στηρίζουν την απασχόληση σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Για τις επιχειρήσεις αυτές και τους χιλιάδες επαγγελματίες έχουμε δημιουργήσει ειδικά σχεδιασμένα πακέτα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει η Eurobank στον τομέα του τουρισμού.

Το πρόγραμμα «Επιχείρηση Τουρισμός», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται εδώ και τρία χρόνια, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για όλο τον κύκλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας: τη διαχείριση της ρευστότητας και των εισπράξεων μέσω καρτών, την παροχή κεφαλαίων για επενδύσεις και λειτουργικά έξοδα, αλλά και τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, την ασφάλιση και την προβολή της επιχείρησης στο εξωτερικό», κατέληξε ο κ. Καραβίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.