Quantcast
Καταφθάνουν τα πρώτα 13 δισ. ευρώ από τον ESM - enikonomia.gr
share

Καταφθάνουν τα πρώτα 13 δισ. ευρώ από τον ESM

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα βήμα πριν την εκταμίευση των πρώτων 13 δις ευρώ από την πρώτη δόση ύψους 26 δις ευρώ του νέου δανείου που έχει συμφωνήσει να δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) βρίσκεται πλέον η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Η τελευταία από αυτές θα είναι η σημερινή έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Γερμανικό Κοινοβούλιο, μετά την χθεσινή « δοκιμή» όπου οι εξελίξεις ήταν οι αναμενόμενες δίνοντας το σήμερα ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Μετά την έγκριση του προγράμματος της Ελλάδα την Δευτέρα από το Φινλανδικό Κοινοβούλιο χθες το νέο δάνειο πήρε την έκκριση από τα κοινοβούλια της Εσθονίας της Ισπανίας (με μεγάλη πλειοψηφία) της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Με την έγκριση και του Bundestag το συμβούλιο των μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ και να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Με βάση το έγγραφο που έχει ήδη στείλει τοESM της σημερινής εκταμίευσης του συμβουλίου των «διοικητών» δηλαδή των εκπροσώπων του κάθε κράτους μέλους του Ευρώ.

Η συνολική πρώτη δόση του των 26 δις ευρώ που εγκρίθηκε την προηγούμενη Παρασκευή θα επιμεριστεί σε δύο υπο-δόσεις .- Η πρώτη υπο- δόση θα είναι 16 δις ευρώ.

Από αυτά θα τα 13 δις ευρώ θα εκταμιευτούν μέχρι και την Πέμπτη 20 Αυγούστου με στόχο η Ελλάδα να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Ως γνωστό η Ελλάδα θα καλύψει με τα χρήματα αυτή το βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 7,16 δις ευρώ που έλαβε από τον EFSM τον περασμένο μήνα.

Θα αποπληρώσει επίσης τα δύο ομόλογα συνολικής αξίας 3,2 δις ευρώ προς την ΕΚΤ αλλά και μια δόση ύψους 1,45 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα θα καλυφθούν και υποχρεώσεις σε τόκους ύψους 600 εκ ευρώ.

Τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ της πρώτης υπο-δόσης θα είναι διαθέσιμα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τους επόμενους μήνες αλλά η εκταμίευσή του θα συνδεθεί όπως και σε ανάλογες περιστάσεις κατά το παρελθόν και με την εκπλήρωση προαπαιτουμένων μέτρων και δράσεων.

Πάντως το έγγραφο του ESM τονίζει ότι το ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη δόση είναι 10 δις ευρώ και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει ανοιχτή ημερομηνία εκταμίευσης μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2016.

Μάλιστα τονίζεται ότι ο Μηχανισμός θα ανοίξει ένα συγκεκριμένο λογαριασμό για την συγκεκριμένη ανάγκη.

Η εκταμίευση του συνόλου ή μέρους της δόσης θα γίνεται μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Κυβέρνησης της ΤτΕ της ΕΚΤ και της Εποπτικής Αρχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.