Quantcast
Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Πότε μπορεί να γίνει και από τι θα εξαρτηθεί η επαναφορά του - enikonomia.gr
share

Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Πότε μπορεί να γίνει και από τι θα εξαρτηθεί η επαναφορά του

δημοσιεύτηκε:


Στο ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
“Θα καταργηθεί κάποια στιγμή, αυτό είναι δεδομένο”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ωστόσο, δεν προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να καταργηθεί στη χώρα μας. “Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής μετά την εισήγηση των ειδικών. Στόχος όλων μας, όσοι εργαζόμαστε και για την πανδημία είναι να επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Όταν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το κάνουμε. Είμαστε κοντά σε αυτό”, τόνισε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί το Πάσχα. “Δεν έχει νόημα να προσδιορίσω το πότε ακριβώς”, απάντησε και πρόσθεσε: “Αν ήξερα ακριβώς την ημερομηνία θα την ανακοινώναμε και θα λέγαμε τότε, την τάδε ημέρα, θα ανακοινωθεί ότι καταργούμε το πιστοποιητικό”.
“Βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση στα κρούσματα, δεν γίνεται αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες. Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, με δεδομένο ότι βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες – που πάντοτε βλέπουμε μια κάμψη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το πιστοποιητικό”, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς εάν η κατάργηση του πιστοποιητικού αποτελεί “σήμα” προς τους εναπομείναντες ανεμβολίαστους να μην εμβολιαστούν απάντησε ότι “ένας λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι να προστατεύσει την υγεία του “.
“Δεν θα έχουμε ένα πιστοποιητικό μόνιμα. Έχουμε εάν το επιβάλουν οι συνθήκες και μάλιστα το δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός χθες. Εάν τον Σεπτέμβριο το επιβάλουν οι συνθήκες το πιστοποιητικό θα επανέλθει “, σημείωσε.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση στη χώρα μας άνοιξε μετά τη δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού έως το Πάσχα. Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλώντας στην ΕΡΤ1 , «θα συμβεί στους επόμενους έναν με δύο μήνες. Ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green Pass. Αλλά αυτά είναι πιθανότητες».



Πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε εάν η προσωρινή κατάργηση του πιστοποιητικού μπορεί να συνοδευτεί και με την προσωρινή κατάργηση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.
“Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή”, απάντησε, ωστόσο ανέφερε ότι “το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει”. Όπως εξήγησε, έστω και με πολύ λίγα ραντεβού αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση.

“Ο κύριος στόχος όλων μας και αυτό εξαρτάται από την πανδημία και αν θα έχουμε μετάλλαξη είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα. Αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα”, κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.