Quantcast
Κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Σήμερα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Ουκρανία-Οι δηλώσεις Μπορέλ και Γεραπετρίτη - enikonomia.gr
share

Κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Σήμερα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Ουκρανία-Οι δηλώσεις Μπορέλ και Γεραπετρίτη

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα γίνει η συνεδρίαση του  Συμβουλίου  Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα τα δύο βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα θέματα της ατζέντας

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η συζήτηση στο Συμβούλιο θα διεξαχθεί μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Κατάρ και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Παράλληλα, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στην επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του, σχετικά με την ανανέωση της μη στρατιωτικής συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα (EUBAM Rafah), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξήγησε ότι η ΕΕ έχει λάβει αιτήματα από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να μελετήσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της αποστολής.

Στο Συμβούλιο, αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να προωθήσει μια κοινή θέση της ΕΕ που να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.

Σχετικά με την Ουκρανία, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου. «Η κατάσταση είναι πολύ τραγική, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς σε μη στρατιωτικούς στόχους και ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται”, δήλωσε ο κ.Μπορέλ, ενώ αναφερόμενος στο προχθεσινό θανατηφόρο χτύπημα σε σούπερ μάρκετ στο Χάρκοβο, είπε ότι αποτελεί «ακόμα ένα παράδειγμα εγκλήματος πολέμου και θηριωδίας της Ρωσίας».

Στο Συμβούλιο, θα μπορούσε επίσης να συζητηθεί η «Σύνοδος Κορυφής της Ειρήνης», που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου. Περισσότερες από 70 αντιπροσωπείες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η ΕΕ ελπίζει ότι θα προκύψει ένα πλαίσιο για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ακολουθήσει η όγδοη διάσκεψη για τη στήριξη της Συρίας. Στόχος της υπουργικής διάσκεψης είναι η διεθνής κοινότητα να εκφράσει την υποστήριξή της για μια συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να κινητοποιηθούν δωρέες για τους Σύρους που ζουν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο εδώ και 13 χρόνια. Στην υπουργική συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των γειτόνων της Συρίας και τρίτων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών οργανισμών.

Η δήλωση Μπορέλ

Προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ακούσουν τις ιδέες των ομολόγων τους «για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στο πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνευτική διαδικασία και σε μια λύση δύο κρατών.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εντάλματα σύλληψης στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και σε τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου και να το αφήσουμε να αποφασίσει, χωρίς εκφοβισμούς». Πρόσθεσε, ότι η κατηγορία για αντισημιτισμό προς το Γενικό Εισαγγελέα είναι «απαράδεκτη» «και πολύ βαριά». Σημείωσε, επίσης, ότι με τους Άραβες ομολόγους, θα συζητηθεί το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου να τις αναστείλει αμέσως. «Αυτό είναι το δίλημμα της διεθνούς κοινότητας», είπε: πώς να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ισραηλινή επίθεση με τουλάχιστον 30 νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα.

Καταθέτει πρόταση στην ΕΕ ο  Γεραπετρίτης για τη Μ. Ανατολή: Κοινή task force υπουργών αραβικών κρατών-ΕΕ

 

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ο υπουργός  Εξωτερικών Γιώργος  Γεραπετρίτης σημείωσε σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, ότι «πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς».

«Θα προτείνω μία κοινή task force , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες» προσέθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε: «Eν μέσω δύο πολέμων η ΕΕ χρειάζεται να λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες, ισχυρές, απτές για να εκφράσει την αλληλεγγύη προς την ειρήνη και την ευημερία. Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη για κυριαρχία του διεθνούς δικαίου και την καταδίκη οποιουδήποτε ρεβιζιονισμού και μπορούμε να δούμε πώς αυτή η διάχυση θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε υπουργούς των αραβικών κρατών και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι μοναδική ευκαιρία να συντονίσουμε τη δραστηριότητά μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπροσθέτως, θα προτείνω μία κοινή task force , συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.