Quantcast
Καταστήματα και σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Καταστήματα και σούπερ μάρκετ: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα και τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτά θα είναι σήμερα Κυριακή από τις 11 πμ έως τις 8μμ τα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Αλλά και τις επόμενες δύο Κυριακές που ακολουθούν δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου 2023 και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2023 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το παραπάνω ωράριο. Ενώ όσον αφορά τις καθημερινές ημέρες (Δευτέρα-Παρασκευή)  επισημαίνεται πως τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9:00 έως τις 9 μμ.

Ποιες ημέρες θα είναι κλειστά τα καταστήματα 

Ωστόσο κλειστά θα είναι τα καταστήματα την ημέρα Χριστουγέννων Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου, την δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, 26 Δεκεμβρίου και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, 1η Ιανουαρίου 2024.Οι ημέρες αυτές είναι αργίες. Αλλά και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Αλλά και τα περισσότερα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά σήμερα, μάλιστα κάποια από αυτά θα λειτουργήσουν από τις 11 πμ μέχρι τις 4 μμ, ενώ σε κάποια άλλα το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 11 π.μ μέχρι τις 7 μμ. Ωστόσο  οι καταναλωτές που θέλουν να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα αυτού που τους ενδιαφέρει καθώς ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι κλειστά.

Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο επί του άρθρου 16 του ν.4177/2013 με τίτλο «Εργασία και αναπληρωματική ανάπαυση κατά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους 2023» .

Όσον αφορά στον τρόπο χορήγησης των εβδομαδιαίων αναπαύσεων (ρεπό) σε εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους
2023, δηλ. στις 17/12, στις 24/12 και στις 31/12/2023, διευκρινίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάζεις η εβδομαδιαία ανάπαυση, δέον είναι να χορηγείται σε μια άλλη μέρα της ίδιας εβδομάδας.

Ειδικά για το έτος 2023, και προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, είναι δυνατή, η εξαίρεση, η χορήγηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης και κατά τη βδομάδα που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές.

Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του εργατικού δικαίου που ορίζουν ότι η αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση προϋποθέτει απασχόληση, άνω των πέντε ωρών, και ότι στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή, πρέπει να εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα, ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης 24 ωρών (αρ.5, Π.Δ. 88/1999).

 

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.