Quantcast
Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Finansbank - enikonomia.gr
share

Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη Finansbank

δημοσιεύτηκε:

Κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά ποσοστού ως 98,81% της Finansbank και εντός της ημέρας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, προκειμένου να τις αξιολογήσει.

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε, όπως όλα δείχνουν, χθες, μια ημέρα νωρίτερα δηλαδή από το χρονοδιάγραμμα που γνώριζε η αγορά, ενώ χθες συνεδρίασε και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ δίνοντας την τυπική προέγκριση για το εγχείρημα πώλησης.

Ο αριθμός των προσφορών που κατατέθηκαν δεν έχει διαρρεύσει αλλά στην Εθνική υπήρχε αισιοδοξία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι θα ήταν τουλάχιστον τρεις.

Η Qatar National Bank και η Garanti Bank αποτελούν τους βασικούς διεκδικητές σύμφωνα με την αγορά. Στην Εθνική όμως υπήρχε προσδοκία, πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών ότι θα υπάρξει και κίνηση «σφήνα» από τρίτο ενδιαφερόμενο το όνομα του οποίου δεν έχει προβληθεί από τα Media.

Το αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προσδοκίες θα το μάθει η αγορά σήμερα, εφόσον μετά τη συνεδρίαση του Δ. Σ, που αναμένεται αργά το απόγευμα, ακολουθήσουν ανακοινώσεις από την Εθνική.

Πήχης για την τράπεζα αποτελεί η εσωτερική αξία της Finansbank ( Που μπαίνει ο πήχης για να ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank), η οποία στις 30.9 ανερχόταν σε 3,32 δισ. ευρώ. Όπως έγραφε το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου η πώληση θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον επιτευχθούν «αποδεκτοί όροι αγοράς».

Σημειώνεται ότι κατόπιν της απόφασης πώλησης του συνόλου της συμμετοχής στη Finansbank η λογιστική αξία της τουρκικής θυγατρικής επανεκτιμήθηκε στις 30.9, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί ζημιά απομείωσης για υπεραξία (goodwill) ύψους 653 εκατ. ευρώ στον όμιλο. Η, δε, μητρική ενέγραψε ζημιά απομείωσης ύψους 896 εκατ. ευρώ.

Στο 9μηνο η δραστηριότητα στην Τουρκία συνεισέφερε 206 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα κέρδη έναντι 257 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 245 εκατ. ευρώ ( 322 πέρσι) το συνολικό ποσό χορηγήσεων δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών προ προβλέψεων απομείωσης στα 18,6 δις και οι καταθέσεις σε 13,91 δις.

Τα αποτελέσματα της Finansbank, όπως και των άλλων τουρκικών τραπεζών, επηρεάστηκαν αρνητικά στο 9μηνο, εξαιτίας των επιστροφών προμηθειών σε ιδιώτες πελάτες τους, μετά την απόφαση τοπικού δικαστηρίου. Στο 9μηνο η Finansbank επέστρεψε προμήθειες 130 εκατ. τουρκικών λιρών ενώ το 2014 είχε επιστρέψει 95 εκατ. τουρκικές λίρες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.