Quantcast
Κατρούγκαλος στον Realfm 97.8: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι προσωρινό επεισόδιο τα "σύννεφα" στις ελληνορωσικές σχέσεις - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος στον Realfm 97.8: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι προσωρινό επεισόδιο τα “σύννεφα” στις ελληνορωσικές σχέσεις

δημοσιεύτηκε:

Για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις μίλησε στο κεντρικό μαγκαζίνο του realfm 97.8 με τον Άκη Παυλόπουλο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Σας διαβεβαιώ ότι ως υπουργείο Εξωτερικών και ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι προσωρινό επεισόδιο αυτό το σύννεφο που έχει σκιάσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι ηΡωσίαείναι φιλική χώρα που έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς, με την οποία επιδιώκουμε να βελτιώσουμε και όχι να επιδεινώσουμε τις σχέσεις μας και με την οποία επιδιώκουμε να έχουμε ρόλο γέφυρας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ” επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός και συμπλήρωσε:

“Ωστόσο, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους,. Όταν θεωρούμε ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας, θέματα πώς πρέπει να τηρούνται οι διπλωματικές σχέσεις πρέπει να τα θέτουμε”.

Ερωτώμενος για την κατηγορία ότι εκτελούμε εντολές και ότι είμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία της Δύσης, σημείωσε: “Ακριβώς, γι’ αυτόν τον λόγο ήταν έντονη η αντίδρασή μας, γιατί η κατηγορία ήταν όχι απλώς αβάσιμη, κατηγορία που δεν αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που εμείς καταβάλλουμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. και τη γεφυροποιό διάσταση με την ΕΕ, εμείς αρνηθήκαμε να ανακαλέσουμε τους διπλωμάτες μας στην υπόθεση Σκριπάλ ακριβώς γιατί θέλαμε να δώσουμε το ελαφρυντικό της αμφιβολίας σε μια φιλική χώρα… Κι αν προχωρήσαμε σε άλλη στάση με το παρόν επεισόδιο ήταν γιατί είχαμε διασταυρωμένες πληροφορίες δικές μας και κάθε άλλο παρά εξωτερική πίεση”.

Όσο για τον αν πρέπει να δέσουμε τις κατηγορίες που έχουμε αποδώσει στους Ρώσους διπλωμάτες αλλά και σχετικά με τη στροφή Ζάεφ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κενά στην υπόθεση. “Όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί υπόψιν της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει ζήτημα μη επαρκούς τεκμηρίωσης ή επικοιινωνίας. Έχουν γίνει γνωστά με κάθε τρόπο και επανειλημμένα”, είπε.

Σχετικά με την επίσημη ενημέρωση της αντιπολίτευσης, σημείωσε: “Επειδή υπάρχουν θέματα όπως αυτό που η πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης είναι η περιφρούρηση των θεμάτων κυριαρχίας, η δεύτερη μέριμνα είναι η περιφρούρηση των καλών σχέσεων με μια χώρα που ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι φιλική. Περιμένουμε την τελική αντίδραση της άλλης πλευράς κι εμείς θα προχωρήσουμε στην επίσημη ενημέρωση, όπως κάναμε χθες με την πρώτη επίσημη αντίδραση της άλλης πλευράς”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.