Quantcast
Κατρούγκαλος: Εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές για μια τριετία - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές για μια τριετία

δημοσιεύτηκε:

Ανοικτή πρόσκληση προς τους επιστημονικούς φορείς να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου έστειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσιάζοντας επίσημα την πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το υπουργείο προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Ετσι, για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.).

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών ενόψει της απόδοσής του, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

“Εισάγουμε προσαρμογές, μειώσεις δηλαδή της υποχρέωσης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών όπως υπολογίζονται με το νέο σύστημα για μια μεταβατική περίοδο τριών ετών. Στο τέλος της περιόδου αυτής θα επανεξεταστούν συνολικά οι εισφορές διότι πράγματι είναι ιδιαίτερα υψηλές σήμερα” είπε ο υπουργός Εργασίας.

“Σήμερα δεν μπορούν να μειωθούν πρώτον γιατί αν μειωθούν οι εισφορές δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις υφιστάμενες συντάξεις και δεύτερον γιατί σήμερα ειδικά στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, περίπου 1 στους 2 δεν μπορεί να πληρώσει. Ελπίζουμε ότι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε που όπως θα δείτε θα οδηγήσουν σε ωφέλεια τα 2/3 των ελευθέρων επαγγελματιών- δηλαδή μικρότερη επιβάρυνση- θα αυξηθεί η φοροδοτική βάση έτσι ώστε σε τρία χρόνια να μπορούμε να μειώσουμε συνμολικά τις εισφορές” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.