Quantcast
KEΠΕ: Κρίσιμο το 2015 για την πορεία της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

KEΠΕ: Κρίσιμο το 2015 για την πορεία της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η δημιουργία συνθηκών αβεβαιότητας στο εγχώριο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, μπορεί  να δράσει  ανασταλτικά ως προς ποικίλες πτυχές του οικονομικού προγράμματος και των προοπτικών της χώρας, προειδοποιεί το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, καθώς ολοκληρώνεται το 2014, το οποίο υπήρξε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα, διαφαίνεται ότι το 2015 θα είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας αναφορικά με την οικονομική πορεία της χώρας, το ρόλο της εντός της Ευρώπης καθώς και τη συμβολή της στην εξασφάλιση της γενικότερης σταθερότητας.
Η επιθυμητή ενίσχυση των ενθαρρυντικών προοπτικών και η οριστική στροφή της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη συνδέεται σε καθοριστικό βαθμό με συγκεκριμένους παράγοντες.
Ένας από αυτούς αφορά στο κατά πόσο η εύθραυστη πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα θα διαφυλαχθεί και θα συνεχιστεί, ενάντια σε τυχόν ενδιάμεσες αρνητικές διαταραχές που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και δύνανται να ανακόψουν ή και να ανατρέψουν την όποια θετική κατεύθυνση των εξελίξεων. Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί, για παράδειγμα, σε όρους ανταγωνιστικότητας της χώρας, σύμφωνα με τους γενικούς αλλά και πολλούς επιμέρους σχετικούς δείκτες.
Ένας δεύτερος παράγοντας αναφέρεται στο κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να αξιοποιήσει προς όφελός της τα μεγαλύτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, δηλαδή το υψηλής εκπαίδευσης εργατικό δυναμικό της και τους δυναμικούς της κλάδους όπως εκείνος του τουρισμού, ενάντια τόσο στις δυσμενείς επιδράσεις της βαθιάς οικονομικής ύφεσης όσο και την ύπαρξη χρόνιων στρεβλώσεων και δυσχερειών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.