Quantcast
ΚΕΠΕ: Σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη «φόβου» αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα - enikonomia.gr
share

ΚΕΠΕ: Σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη «φόβου» αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα

δημοσιεύτηκε:

Ανοδική πορεία με σημαντικές διακυμάνσεις, παραμένοντας σε υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου επίπεδα τον Φεβρουάριο του 2015 σημείωσε ο δείκτης «φόβου» KEPE Griν, που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΕ «ο δείκτης ανήλθε στο 83,21% στις 27/2/2015 από 61,38% στις 30/1/2015, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο στο 103,7%, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση του δείκτη παραμένοντας όμως σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα».

«Η πορεία αυτή του δείκτη αποτυπώνει την αυξημένη αβεβαιότητα που αισθάνονται οι επενδυτές τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχοι δείκτες για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο και σχετικά κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα. Για παράδειγμα, ο δείκτης CBOE VIX στο τέλος Φεβρουαρίου 2015 ήταν 13,3% και ο αντίστοιχος γερμανικός δείκτης VDAX NEW ήταν 16,7%», αναφέρει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ Νίκος Φίλιππας.

«Όπως είναι φανερό η ανοδική πορεία του αντίστοιχου ελληνικού δείκτη αντανακλά τους ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες και κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι μεταξύ άλλων η καθυστέρηση στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και ο αποκλεισμός της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου».

Ο κ.Φίλιππας, αναφερόμενος στην δημιουργία του δείκτη από το ΚΕΠΕ, επισημαίνει ότι «οι αλλεπάλληλες διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις των θεσμικών και ιδιαίτερα των μικρών επενδυτών με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες στην αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων, κατέστησε σαφή την ανάγκη αποτύπωσης και ποσοτικοποίησης, του «συναισθήματος» των επενδυτών.

Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που προσεγγίζει το συναίσθημα των επενδυτών είναι ο γνωστός δείκτης CBOE VIX, ο οποίος συχνά αναφέρεται και ως δείκτης «φόβου» των επενδυτών. O δείκτης αυτός απολαμβάνει ιδιαίτερης αναγνωρισιμότητας τόσο από τους. επαγγελματίες των αγορών, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΕΠΕ κατασκεύασε τον δείκτη KEPE GRIV , έναν δείκτη τεκμαρτής μεταβλητότητας, ο οποίος υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap με τη χρήση της επίσημης νέας μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από το Chicago Board Options Exchange (CBOE) για τον δείκτη VIX, κατάλληλα προσαρμοσμένη για την ελληνική αγορά».

«Ο δείκτης KEPE GRIV εκφράζει την αναμενόμενη μελλοντική βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, αντανακλώντας την αβεβαιότητα των εγχώριων και ξένων επενδυτών για την Ελληνική Οικονομία, όπως προσεγγίζεται και αποτυπώνεται στις τιμές των παραγώγων προϊόντων. Πιο απλά, ο δείκτης εκφράζει την αναμενόμενη μεταβολή του υποκείμενου δείκτη σε ορίζοντα 30 ημερών και σε ετησιοποιημένη βάση.

Η συστηματική παρακολούθηση του δείκτη παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση στους συμμετέχοντες στις αγορές και αποτελεί ένα βαρόμετρο της επενδυτικής ψυχολογίας. Πέρα από τη χρήσιμη πληροφορία σχετικά με την αβεβαιότητα ή την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην αγορά, η επίδραση του επενδυτικού συναισθήματος θα πρέπει να συνυπολογίζεται στα υποδείγματα αποτίμησης και στη διαμόρφωση επενδυτικών χαρτοφυλακίων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.