share

Κικίλιας: Όσο προσέχουμε, δεν χρειάζονται νέα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Για τα μέτρα που βρίσκονται το τραπέζι προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ,. “Όσο προσέχουμε περισσότερο, όσο μειώνονται τα κρούσματα, όσο μειώνεται ο κίνδυνος, όσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζονται και άλλα μέτρα. Εάν και εφόσον δεν προσέχουμε, εάν παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια, τα οποία λειτουργούν ως κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, προφανώς και η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να σκεφτεί τι άλλα μέτρα θα πάρει. Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει” είπε.

“Αποδείξαμε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ότι εκεί που υπάρχει πρόβλημα ερχόμαστε να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο, σε τοπικό επίπεδο και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τα στοιχεία και να θρηνήσουμε όσο λιγότερες ανθρώπινες ζωές γίνεται” συμπλήρωσε.

“Εκεί που πρέπει να παρέμβει η οργανωμένη Πολιτεία θα το κάνει. Όμως, η οργανωμένη Πολιτεία δεν μπορεί να τα καταφέρει αν δεν πηγαίνει χέρι με χέρι με την κοινωνία και αν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

“Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα lockdown”

“Η δουλειά μου δεν είναι ούτε να φοβάμαι ούτε να ανησυχώ, ούτε να πιστεύω ότι δεν τρέχει τίποτα, αλλά να συνεργάζομαι με τους επιστήμονες, να προλαμβάνω, να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα. Ο πρώτος κύκλος του κορονοϊού μάς γέμισε εμπειρίες. Έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης παγκοσμίως και εμείς στη χώρα μας, στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση” ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown είπε: “Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την καθημερινή αγωνία των συμπολιτών μας και δεν είναι εύκολο, ελαφρά τη καρδία, να τραβήξει κάποιος μια γραμμή και να πει «κλείστε όλοι». Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Και εμείς θα προσπαθήσουμε με βάση τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν, να προστατέψουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά. Υπάρχει η κοινωνική συναίσθηση και η κοινωνική ευθύνη, η ευθύνη του ενός να στηρίξει τον άλλον”.

Για τη μάσκα είπε ότι έχει αποδειχθεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι προστατεύει από τους ιούς και σίγουρα από τον κορονοϊό. Η χρήση της μάσκας, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υγιεινή των χεριών μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα ανασχέσουμε την επιδημία.

“Ακούω για τους 65 άνω, σαν να είναι δημοσκόπηση, σαν είναι καταναλωτική μέτρηση. Δεν το δέχομαι. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως την επιχείρησή τους, είναι μάχιμοι, δουλεύουν ακόμα ή είναι συνταξιούχοι. Προφανώς και πρέπει να προσέξουν περισσότερο γιατί η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 69 ετών – έχουμε 68 διασωληνωμένους συμπολίτες μας από τον κορονοϊό αυτή τη στιγμή. Και έχουν χάσει τη ζωή τους 376 άνθρωποι συνολικά από τον κορονοϊό στη χώρα και η μέση ηλικία αυτών που έφυγαν είναι τα 78 έτη. Νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση όλη της ελληνικής κοινωνίας, ως συνέχεια και αλληλεγγύη των γενεών, να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που μόχθησαν για μια ολόκληρη ζωή” ανέφερε.

Για τις εικόνες συνωστισμού

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού, ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας για την υπευθυνότητα την οποία δείχνει, για την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, τις ευπαθείς ομάδες, τους πιο μεγάλους σε ηλικία. “Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό. Από τη μία, η οργανωμένη Πολιτεία, η κοινωνία, η Πολιτική Προστασία, η ΕΛ.ΑΣ., θα κάνουν τη δουλειά τους.

Από την άλλη, πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Προσωπικά αξιολογώ πολύ πάνω από όλα τα άλλα, την ανθρώπινη ζωή και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας” σημείωσε .

“Μιλώ καθημερινά με τους νέους μας με πολύ μεγάλη άνεση και με πολλή αγάπη. Πρέπει να είμαστε συμβατοί με αυτά τα νέα παιδιά, με τη νέα γενιά, να τους καταλάβουμε, να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν και αυτοί. Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο και δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης απέναντι στη νέα γενιά. Αδικεί τη νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους, αν λέμε ότι οριζόντια όλοι είναι ανεύθυνοι και δεν καταλαβαίνουν. Ευχαριστώ πάρα πολύ τα νέα παιδιά που δείχνουν υπευθυνότητα. Στους νέους ανθρώπους αυτούς στους οποίους δεν περνάει αυτό το μήνυμα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε εξαντλητικά να έρθουμε σε επαφή με τη νέα γενιά, με τους νέους ανθρώπους. Έχουν γονείς αυτά τα παιδιά, έχουν παππούδες και γιαγιάδες, έχουν φίλους που μπορεί να νοσήσουν. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν. Είμαι σίγουρος ότι όταν αυτά τα νέα παιδιά καταλάβουν ότι κινδυνεύει ένα μέλος της οικογένειάς τους ή ένας φίλος τους ή και τα ίδια, θα προσέξουν περισσότερο” πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Τι συμβούλευσε τους γονείς του

“Θα σας πω τι συμβούλευσα τους ίδιους μου τους γονείς, την μητέρα και τον πατέρα μου. Αυτά λέω σε όλο τον κόσμο. Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Νομίζω ότι μπορούμε. Έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ξέρω ότι όλοι θέλουμε να τα πάμε καλά. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η Επιστήμη προχωράει. Θα έχουμε τη δυνατότητα σε κάποιους μήνες να έχουμε και εμβόλια, ενδεχομένως και άλλες φαρμακευτικές λύσεις. Πρέπει να τα καταφέρουμε αυτό το χειμώνα και να ενώσουμε την κοινωνία σε αυτή την προσπάθεια” είπε ο κ. Κικίλιας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.