Quantcast
Κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης «βλέπει» το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης «βλέπει» το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Μερικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να επηρεαστούν από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μέσω των τραπεζικών δεσμών που έχουν οι θυγατρικές τους με τις Ελληνικές αναφέρει το ΔΝΤ σε έγγραφο του με τίτλο «Περιφερειακά Οικονομικά Θέματα: Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» το οποίο αξιολογεί την μακροοικονομικές προοπτικές για την περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEE) υπό το φως των πρόσφατων παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στις 11 του Μάιου 2015.

Οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις οικονομίες της ΝΑΕ είναι πιο σημαντικοί από ό,τι οι εμπορικες συναλλαγέςμεταξύ τους αναφέρει στην συνέχεια η έκθεση του ΔΝΤ που διαπιστώνει ότι:

Εμπορικοί δεσμοί: Το μερίδιο των εξαγωγών προς την Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι αρκετά μικρό σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την υψηλότερη έκθεση στη Βουλγαρία, στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το μερίδιο αυτό έχει μειωθεί από το 2008, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας (δείτε την εικόνα).

 


Οικονομικοί δεσμοί: Η έκθεση του τραπεζικού τομέα, αν και ασθενέστερη από ό, τι κατά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξακολουθεί να είναι σημαντική σε μια σειρά από χώρες. Οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αθροίζουν από 14 έως 22 τοις εκατό των στοιχείων του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα (βλέπε εικόνα). Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, των ελληνικών θυγατρικών, έχει επίσης μειωθεί σε βάθος χρόνου, αντανακλώντας τη μειωμένη εγχώρια ζήτηση για δάνεια και λιγότερη εξάρτηση από την μητρική τράπεζα χρηματοδότησης. Ανώτατα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όμως σε ορισμένες θυγατρικές εταιρείες, θέτουν πρόσθετους κινδύνους.

Αν η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερέψει, θα μπορούσε να προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ορισμένων χωρών της ΝΑ Ευρώπης μέσω της απώλειας της εμπιστοσύνης, εκροές καταθέσεων, και ενδεχομένως, την πίεση επί των νομισμάτων.

 

Κατεβάστε από εδώ όλη την έκθεση του ΔΝΤ REGIONAL ECONOMIC ISSUES: CENTRAL, EASTERN AND SOUTHEASTERN EUROPE (PDF)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.