Quantcast
Κίνδυνος για το ελληνικό γιαούρτι - enikonomia.gr
share

Κίνδυνος για το ελληνικό γιαούρτι

δημοσιεύτηκε:

 Eξελίξεις και ριζικές ανατροπές στην αγορά γάλακτος, φέρνει απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.

Το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την παραγωγή γιαουρτιού να βασίζεται κυριολεκτικά στις φθηνές εισαγόµενες πρώτες ύλες (εβαπορέ, πρωτεΐνες γάλακτος κ.α.) που δεν έχουν καµιά σχέση µε το νωπό ή φρέσκο γάλα που χρησιµοποιούσαν τα προηγούµενα χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου. 

Την ίδια ώρα οι αρµόδιες αρχές φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τους διασταυρωτικούς ελέγχους των στοιχείων που προκύπτουν από τα ισοζύγια γάλακτος και τελικών προϊόντων επιχειρήσεων.

Αυτό στην ουσία σηµαίνει αδιαφορία για το αν τα παραγόµενα τελικά προϊόντα και ειδικά το γιαούρτι γίνεται µε βάση τα προβλεπόµενα από τον Κώδικα Τροφίµων ή απ’ ό,τι ο καθένας βούλεται.

 Μια χαλάρωση ωστόσο του θεσµικού πλαισίου για τον τρόπο παρασκευής της γιαούρτης και η ευθυγράµµισή του µε αυτό που υπάρχει για τα λεγόµενα επιδόρπια, µόνο κινδύνους γεννά για τη φήµη και την ταυτότητα των παραγόµενων προϊόντων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.