Quantcast
Κινητοποίηση ΕΕ για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων 35 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Κινητοποίηση ΕΕ για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων 35 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Eνεργοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απορροφηθούν ταχύτερα κοινοτικοί πόροι 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για υφιστάμενους πόρους του νέου ΕΣΠΑ καθώς και κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα με την Κομισιόν να ανακοινώνει αλλαγές οι οποίες επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφησή τους σε περίοδο σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.

Ετσι, θα απελευθερωθούν νωρίτερα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5% του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007 – 2013) τα οποία συνήθως διατηρούνταν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, για το προηγούμενο ΕΣΠΑ η κοινοτική συμμετοχή θα φτάνει το 100% του κόστους ενός έργου (από 95% σήμερα).

Με τις δύο αλλαγές προστίθεται στην ελληνική οικονομία άμεση ρευστότητα περί τα 500.000.000 ευρώ, ενώ εξοικονομούνται περί τα δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως τα πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν για έργα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η Κομισιόν προωθεί, επίσης, την αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης για τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, για την περιόδο 2014 – 2020 κατά 7%.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.