Quantcast
Κίνητρα και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ - enikonomia.gr
share

Κίνητρα και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Στην σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να επανέλθει στα 751,39 ευρώ για περίπου 300.000 εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τα κατώτατα όρια με μορφές πλήρους ή ευέλικτης απασχόλησης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, είναι απαραίτητο να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και να προηγηθούν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να καταβάλουν σημαντικά αυξημένους μισθούς, κυρίως όσον αφορά την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, άμεσα αναμένεται και η επαναφορά του δικαιώματος καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της υπογραφής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί και η υπογραφή νέας από 1-1-2015, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η τρίμηνη μετενέργειά της έως το τέλος Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, κυρίως οι μικρομεσαίοι, υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να επανέλθει αυτόματα στα 751,39 ευρώ ο κατώτατος μισθός, καθώς θα φέρει νέες απολύσεις αφού το μηναίο τους κόστος θα αυξηθεί κατά 25,2%.

Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πριν από κάθε νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση να διαβουλευτεί μαζί τους, ενώ η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν την σταδιακή αποκατάσταση των μισθών σε βάθος διετίας ή τριετίας στα 751,39 ευρώ.

ΣΕΒ
Συγκεκριμένα κύκλοι του ΣΕΒ ανέφεραν στην «Realnews»: «Ο ΣΕΒ παγίως υποστηρίζει ότι τα θέματα της αγοράς εργασίας και της απασχόλησης πρέπει να επιλύονται, όσο αυτό είναι δυνατό, στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων ή με τριμερή διαβούλευση.

Τα μέλη του ΣΕΒ, οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους αμείβουν τους εργαζόμενους τους με μισθούς και όρους που υπερβαίνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού και αποτελούν κύριους αιμοδότες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι που θα δώσουν την δυνατότητα, σε ένα αναπτυξιακό κλίμα, να βελτιωθούν οι αμοιβές και να ανακτηθούν χαμένες θέσεις εργασίας για να βρουν απασχόληση οι σημερινοί άνεργοι, που είναι και οι μεγάλοι απόντες από τις συνήθεις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, πριν ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο ΣΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο αυτό με καλή πίστη και θέσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης». 

Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Σύνδεσμος ετοιμάζει νέα επικαιροποιημένη μελέτη για τις επιπτώσεις στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα από την αύξηση των χαμηλών αμοιβών που προβλέπονται μέσω του κατώτατου μισθού.  

ΓΣΕΕ
Αναγκαία χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από τον διάλογο και την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

«Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να επανέλθει στα 751,39 ευρώ και ταυτόχρονα όλα τα κεκτημένα που έχασαν οι εργαζόμενοι λόγω του μνημονίου.

Είναι απαραίτητο να τεθεί άμεσα σε ισχύ από 1/1/2015 της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ ως είχε, αλλά και η επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ», αναφέρει ο κ. Παναγόπουλος.

Η Συνομοσπονδία στην επιστολή- πρόσκληση για την ΕΓΣΣΕ διεκδικεί τα εξής:

1. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57 για όλους τους εργαζομένους χωρίς εξαιρέσεις (των εργαζομένων κάτω των 25 ετών), με προσαύξηση τριετιών.

2. Την πλήρη ισχύ του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, των προηγούμενων ΕΓΣΣΕ.

3. Την άμεση ισχύ από 1.1.2015 της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

4. Την επαναφορά της μετενέργειας όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων.

5. Την ενσωμάτωση της πρόσφατης συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τη διατήρηση της απαγόρευσης της ανταπεργίας και του συνδικαλιστικού νόμου.

ΣΕΤΕ
Την διατήρηση της μισθολογικής διάκρισης σε εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και σε εργαζόμενους άνω των 25 ετών, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία στην πρόσληψη άνεργων νέων χωρίς προϋπηρεσία ζητά ο ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι η αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ για όλους θα οδηγήσει σε απώλεια 100.000 θέσεων απασχόλησης στον τουρισμό.

«Προφανώς είναι αναγκαίες οι βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς, ωστόσο απαιτείται προσοχή διότι θα διογκωθεί η ανεργία των νέων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

ΕΣΕΕ
Υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με φορολογικές διευκολύνσεις και περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τάσσεται η ΕΣΕΕ.

Ταυτόχρονα προτείνει το επίδομα ανεργίας να χρησιμοποιηθεί ως επίδομα εργασίας και να δίνεται για την πρόσληψη ανέργων.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία το κόστος για κάθε εργαζόμενο σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης η μηναία επιβάρυνση για την επιχείρηση είναι 188 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 σε 751 ευρώ.

«Η ΕΣΕΕ επαναφέρει την παλιά πρότασή της από τον Ιούλιο του 2012 για σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Κατά τη γνώμη μας, η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.

Ταυτόχρονα, και αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά προς την επιβάρυνση που θα δεξιωθεί ο ιδιωτικός τομέας, η αύξηση του κατώτατου μισθού καλό θα είναι να συνοδευτεί και από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της με τη νέα κυβέρνηση και ευελπιστεί ότι η τελευταία θα είναι περισσότερο δεκτική στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους από ό,τι η προηγούμενη», αναφέρει ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης.

ΓΣΕΒΕΕ
Την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών να καταβάλουν άμεσα κατώτατο μισθό 751 ευρώ στους εργαζόμενούς τους επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 660 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος για περίπου 286.000 εργαζόμενους που αμείβονται σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ.

«Είναι απαραίτητο να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στους κοινωνικούς εταίρους και να καθορίσουν στην συνέχεια τις αμοιβές των εργαζομένων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Ακόμη πρέπει να επανέλθει η επεκτασιμότητα της ισχύος των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου για να μην δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το κόστος της αυτόματης αύξησης των μισθών στα 751 ευρώ θα είναι δυσβάστακτο για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τους επιχειρηματίες μοιραία να οδηγηθούν σε νέες απολύσεις», τονίζει ο κ. Καββαθάς. 

Τέλος, σε συμφωνία με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις αναμένεται να διατηρηθούν όλοι οι όροι που περιέχονται στις προηγούμενες συμβάσεις για διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και προσαύξηση 10% λόγω γάμου, καθώς και των τριετιών για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών (6 Χ 5%) και υπαλλήλων (3 Χ 10%) χωρίς άλλους περιορισμούς.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.