Quantcast
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση: Απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας - enikonomia.gr
share

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση: Απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προκειμένου να μην επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποχρεωτική αξιολόγηση στον κλάδο τους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ( ΔΟΕ) ” Ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ μαζικά στην Απεργία της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου, ΚΑΝΕΝΑ σχολείο να μην ανοίξει! ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 11:30 π.μ”.
Μετά την επίδοση της κλήτευσης 7-10-21 στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε ” για την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε η Υπ. Παιδείας ώστε να γίνει άμεσα εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση, αποκαλύπτεται ότι σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., είναι ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων και η καταστολή.
Καταγγέλλουμε τις παραπάνω πολιτικές επιλογές και μεθοδεύσεις, που συνοδεύονται με χημικά, αύρες και άσκηση βίας κατά των εκπαιδευτικών.
Η μακρόχρονη ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος μέσα από τους οργανωμένους αγώνες του κλάδου ΔΕΝ υποτάσσεται- ΔΕ λυγίζει.
Τη Δευτέρα 11-10, ημέρα πανεκπαιδευτικής απεργίας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, επιλέγει η Υπ. Παιδείας να οδηγήσει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, την εκπαίδευση στα δικαστήρια.
Η μαζική καθολική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια της Δευτέρας θα είναι η απάντησή μας!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με γονείς και μαθητές, να γεμίσουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Ενωτικά, μαζικά και αποφασιστικά συνεχίζουμε τον πολύμορφο αγώνα αξιοπρέπειας για το μέλλον των μαθητών μας, του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας”, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ( ΟΛΜΕ)
Επίσης απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11.30 π.μ και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στη Αθήνα οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα Προπύλαια με κατεύθυνση προς τη Βουλή.
Το απεργιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ αναφέρει συγκεκριμένα:
” Απαιτούμε:
1.Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α 108906/ΓΔ4/10.9.202, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
2.Να μην εφαρμοστεί – να καταργηθεί συνολικά ο νόμος 4823/21 (Κεραμέως).
3.Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.
4.Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.
5.Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά. Ο νόμος – έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά».
Από την πλευρά της η ΔΟΕ ανακοίνωσε πως: «Στις 25 Ιανουαρίου 2022 ορίστηκε η εκδίκαση της έφεσης της Δ.Ο.Ε. κατά της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε η απεργία-αποχή από την εφαρμογή της Υ.Α. για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως παράνομη
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο η απεργία αποχή είναι απολύτως νόμιμη και όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτήν είναι απόλυτα καλυμμένοι” .

Πως θα γίνεται η αξιολόγηση


Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των δασκάλων θα γίνεται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, όπως εμπειρία, τίτλοι σπουδών, αλλά με τα ποιοτικά. Κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από δύο αξιολογητές σε σειρά κριτηρίων-δεικτών και με συνέντευξη, ενώ θα αξιολογούνται και οι μέθοδοι διδασκαλίας του στην τάξη.

Παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ, για τη Δευτέρα, μέσω της οποίας οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πρόσφατα στο Twitter:

“Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία της ΑΔΕΔΥ, μέσω της οποίας συνδικαλιστικές οργανώσεις της εκπαίδευσης καλούσαν σε συνέχιση της απεργίας από κάθε αξιολόγηση. Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο σχολείο, αυτό που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας”.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι άμεσα εκτελεστή ενώ προβλέπει και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση.



Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη. Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να “καλύψει” τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ).
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάστηκε σήμερα.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11/10 θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.