Quantcast
«Κόκκινη κάρτα» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Τι προβλέπει η διάταξη που θα συζητηθεί στο υπουργικό - enikonomia.gr
share

«Κόκκινη κάρτα» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Τι προβλέπει η διάταξη που θα συζητηθεί στο υπουργικό

δημοσιεύτηκε:

Την απόλυση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εισηγηθεί το υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κύβος ερρίφθη», είπε χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του υπουργείου μιλώντας στη Realnews, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι από την πλευρά της Αριστοτέλους δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για οπισθοχώρηση.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Η ίδια άποψη κυριαρχεί και στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», η συνεργασία των δύο υπουργείων κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Η διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι έτοιμη και προβλέπει πως ο εμβολιασμός κατά του κορoνοϊού θα είναι προαπαιτούμενο για τον διορισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπαρασύροντας έτσι και όσους ήδη υπηρετούν.

Το ότι «ο κύβος ερρίφθη» επιβεβαιώθηκε και από το μέλος του Δ.Σ. των γιατρών δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος, μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας στα μέσα της εβδομάδας, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι η απόλυση.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ρύθμιση αφορά περίπου 7.000 υπηρετούντες στο ΕΣΥ. Εξ αυτών, 3.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, ενώ ακόμα 3.500 εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει μεν στην εργασία τους, αλλά με πιστοποιητικό νόσησης που εκπνέει το αμέσως προσεχές διάστημα, έπειτα και από τη μείωση της ισχύος του στους τρεις μήνες.

Η προθεσμία που έχουν προκειμένου να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στην εργασία τους εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Έτσι, εκ των πραγμάτων, ο Μάρτιος είναι ο μήνας των αποφάσεων. Πιθανότατα, το περιθώριο αυτό δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός απροόπτου, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και, βάσει του προγραμματισμού, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο Μάκης Βορίδης και ο Θ. Πλεύρης να πραγματοποιήσουν την τελική τους εισήγηση για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Το δίλημμα

Με βάση τα ανωτέρω, η κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η άμεση απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, με το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει ότι είναι έτοιμο να καταθέσει άμεσα τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η δεύτερη λύση είναι μια πολύμηνη παράταση της αναστολής εργασίας, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνει περιθώρια ελπίδας για επιστροφή στην εργασία χωρίς εμβόλιο. Η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ισχύει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Έτσι, μία ακόμα πολύμηνη παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και έχει ήδη δοθεί παράταση για τους επικουρικούς, θα θέσει επί της ουσίας εκτός συστήματος Υγείας όσους υγειονομικούς επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Οι λόγοι για τους οποίους το υπουργείο Υγείας καταλήγει στη σκληρή γραμμή είναι αρκετοί. Πέραν της σαφούς πολιτικής θέσης που έχει εκφράσει δημοσίως ο υπουργός Υγείας και από τη Βουλή, από την οποία δεν μπορεί να υπαναχωρήσει, οι ειδικοί προειδοποιούν για νέο κύμα της πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο. «Με νέο κύμα προ των πυλών, το υπουργείο δεν θα ρισκάρει να βάλει στη μηχανή του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ακόμα και με αυξημένο testing, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε στην «R» υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.