Quantcast
Κομισιόν: Αναδιαμόρφωση του χρέους, χωρίς διαγραφή μέρους του - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Αναδιαμόρφωση του χρέους, χωρίς διαγραφή μέρους του

δημοσιεύτηκε:

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα η ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Η εν λόγω ανάλυση έρχεται μία μέρα μετά τη δημοσίευση της αντίστοιχης έκθεσης του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση.

Όπως αναφέρει η έκθεση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 165% το 2020 και 150% το 2022, εάν η Ελλάδα λάβει ικανοποιητικά μέτρα για τη μείωσή του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να φθάσει το 187% και το 176%, αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ, στην δική του έκθεση εκτιμούσε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2022 θα ανέλθει σε 170%, απευθύνοντας έκκληση για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό, τι έχει προταθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σειρά της, προτείνει αναδιαμόρφωση (reprofiling) του χρέους και αποκλείει τη διαγραφή μέρους του.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η εν λόγω έκθεση της Κομισιόν εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με τις εαρινές της προβλέψεις.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει ύφεση 2%-4% το 2015 αντί για 0,5% ανάπτυξη που προβλεπόταν την άνοιξη. Επιπλέον η Επιτροπή προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2016, μεταξύ 0,5% και 1,75%.

Κατά τη διάρκεια του 2017 αναμένεται να επανέλθει η ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική σταθερότητα θα έχει αποκατασταθεί και θα χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα ελέγχου στον τραπεζικό τομέα.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.