Quantcast
Κομισιόν: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Οι παραδόσεις του ρωσικού αερίου το οποίο αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταφέρεται στα κράτη μέλη της μέσω αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας «δεν θα επηρεαστούν» από τις ασυμφωνίες ανάμεσα στις εταιρείες αερίου των δύο χωρών, διαβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η διαμετακόμιση δεν θα επηρεαστεί σε τίποτε από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, η Άννα-Κάισα Ιτκόνεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom και η ουκρανική εταιρεία Naftogaz βρίσκονται σε διένεξη σε ό,τι αφορά την τιμή που έχει ορίσει η Μόσχα για το αέριο αλλά και σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου για ποσότητες αερίου που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν.

Η Γκαζπρόμ έχει αρχίσει να προμηθεύει απευθείας με αέριο περιοχές τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές και θεωρεί ότι οι παραδόσεις αυτές εντάσσονται στην υπάρχουσα σύμβαση με τη Ναφτογκάζ. Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατήγγειλε τη μείωση των παραδόσεων και αρνήθηκε να πληρώσει για τις ποσότητες αυτές.

Ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε σήμερα ότι εάν δεν συνεχιστούν οι πληρωμές από μέρους του Κιέβου οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες.

«Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη», προειδοποίησε ο ίδιος. 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.