Quantcast
Κομισιόν: «Νέα Frontex» με 1.500 άτομα που θα φυλάνε τα σύνορα - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: «Νέα Frontex» με 1.500 άτομα που θα φυλάνε τα σύνορα

δημοσιεύτηκε:

Τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Frontex αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να απευθυνθούν στον νέο αυτό οργανισμό εάν αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα σύνορά τους.

Ο οργανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει, στέλνοντας προσωπικό για τη φύλαξη των συνόρων, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε καταστάσεις κρίσης και αν ένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα απασχολεί περίπου 1.500 άτομα, που θα προέρχονται από εθνικούς τελωνειακούς, ενώ το κόστος του αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το ετήσιο κόστος της Frontex. Θα αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις, θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.

H πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ και αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση ορισμένων χωρών-μελών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.