Quantcast
Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Απέρριψε την πρόταση Μπλανσάρντ που κάνει λόγο για ανάγκη κουρέματος του Ελληνικού χρέους η Κομισιόν δια της εκπροσώπου τύπου της Eπιτροπής Ανίκα Μπρέιτχαρντ την Δευτέρα υποδεικνύοντας ως μόνη μεθοδολογία την ολοκλήρωση της 5η αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να τις συζητήσει, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κύριος Σχοινάς επεσήμανε πως κατά την «τελευταία προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» το περασμένο Σαββατοκύριακο για συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αν και ακολούθως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

Ακολούθως την ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέλαβε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, Ανίκα Μπρέιτχαρντ, η οποία εστίασε στο ζήτημα του ασφαλιστικού και επεσήμανε πως οι Θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, τόνισε η κυρία Μπρέιντχαρντ και πρόσθεσε πως η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα είναι απολύτως βιώσιμη και «βγάζει οικονομικώς νόημα».

Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό να αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως, τη στιγμή που η Αθήνα προσφέρει 0,04% του ΑΕΠ. “Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα από τα 71 εκατ. ευρώ της αποταμίευσης στο μέτωπο των συντάξεων”, υπογράμμισε η Ανικα Μπράιτχαρτ. 

Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος ήδη έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, σημαντικά μειωμένος από τον αρχικό στόχο του 3%.   

Επίσης, υπογράμμισε, οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ. Ομως, πρόσθεσε, θα πρέπει οι μισθοί στην Ελλάδα να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα, σημείωσε σε σχέση με τους στόχους στα εργασιακά.  

Παράλληλα, έκανε λόγο για κατακερματισμένο σύστημα ΦΠΑ, αλλά και για ανάγκη βελτίωσης στη συλλογή φόρων. 

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει σήμερα γεύμα εργασίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.