Quantcast
Κόντρα υπουργείου Εργασίας και ΝΔ για την απασχόληση και την ανεργία - enikonomia.gr
share

Κόντρα υπουργείου Εργασίας και ΝΔ για την απασχόληση και την ανεργία

δημοσιεύτηκε:

Αντιπαράθεση του υπουργείου Εργασίας με τη ΝΔ προκάλεσε η ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση και την ανεργία.

Ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν επιβράδυνση της απασχόλησης το 2018, με τη μερική απασχόληση να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 56,22% και την εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ να έχει εκτοξευτεί σε ιστορικό ρεκόρ

Το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ότι την παρέλαβε και επί των ημερών της κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ του 27,9%. Σημείωσε, επίσης, ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 24,6% ή 376.766 σε σχέση με το 2014.

Όσον αφορά στην αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, το υπουργείο την αποδίδει στην αύξηση των στοχευμένων προγραμμάτων που υλοποιεί, στην υποχρέωση εγγραφής στον ΟΑΕΔ των άνεργων δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και της αύξησης της απασχόλησης στην τουριστική σεζόν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Αντί να ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία γιατί εκτίναξε την ανεργία και ισοπέδωσε τους μισθούς, η ΝΔ υπερασπίζεται τον κοινωνικό όλεθρο και τη διάλυση της αγοράς εργασίας που επέφεραν οι πολιτικές της.

Υμνώντας τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά στην αγορά εργασίας», ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιδίδεται για μία ακόμη φορά σε ασκήσεις θράσους.

Υπενθυμίζουμε στο κόμμα που έγινε συνώνυμο της φτηνής εργασίας και των απολύσεων ότι:

Η ανεργία έχει μειωθεί από την παρούσα Κυβέρνηση κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η ΝΔ την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε και επί των ημερών της κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ του 27,9%.

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί σύμφωνα με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατά 24,6% ή κατά 376.766 σε σχέση με το 2014. Το 2018 το 72% της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείωσαν το κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και επέκτειναν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων. Την περίοδο 2011-2013 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 24% σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται και καταργείται ο υποκατώτατος. Από την 21η Αυγούστου 2018 έχουν επανέλθει οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και σχετικά με την αύξηση των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων.

Αποκρύπτει ότι οι εγγραφές στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν λόγω των στοχευμένων προγραμμάτων που υλοποιεί, όπως αυτά για νέους επιστήμονες με ιδιαίτερα αυξημένους μισθούς, στα οποία συμμετέχουν ακόμα και με μία μέρα εγγεγραμμένης ανεργίας.

Αποκρύπτει ότι από τον Αύγουστο του 2018 οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ.

Αποκρύπτει ότι περισσότεροι εποχικά εργαζόμενοι αποκτούν δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας λόγω της αύξησης της απασχόλησης την τουριστική σεζόν.

Συνεχίζουμε προσηλωμένοι τη μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και την ενίσχυση εργαζομένων και ανέργων, όσο εκνευρισμό κι αν προκαλεί αυτό στη ΝΔ.

Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνουν την πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις στην αγορά εργασίας, την επιβράδυνση της θετικής πορείας του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς και την εκτόξευση -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ- της εγγεγραμμένης ανεργίας η οποία σημειώνει αρνητικό ρεκόρ όλων των ετών.

Συγκεκριμένα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν -από το 2015 και μετά- με 56,22% και σε ετήσια βάση με 54,34%.

Ακόμη, η θετική του πορεία του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης ανακόπηκε. καθώς σε ετήσια βάση έχουμε το 2018 2.542 θέσεις απασχόλησης λιγότερες σε σχέση με το 2017.

Επισημαίνεται, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, ξεκίνησε από το 2013 και οφείλεται στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία, ανέτρεψε αυτή τη θετική πορεία με αποτέλεσμα η αποκλιμάκωση της ανεργίας να συντελείται σήμερα με:

1. Χαμηλούς ρυθμούς, καθώς η ανεργία αναμένεται να κλείσει για το 2018 σε ποσοστό τουλάχιστον 19%, ενώ θα έπρεπε να κλείσει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στο 15%.

2. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ από την 1/1/2015. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν πλήρως της πλήρους απασχόλησης.

3. Χαμηλούς μισθούς, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ όπου 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με μισθό 319 ευρώ και αφετέρου από την έκθεση του ILO που έδειξε ότι στη χώρα μας το 2017 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,5% η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Αντίθετα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.

4. Διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πλέον κωμικοτραγικό είναι ότι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προπαγανδίζει με σποτ τα “επιτεύγματα” της στην αγορά εργασίας, η έκθεση του ΟΑΕΔ (Δεκέμβριος 2018) καταγράφει τη μεγαλύτερη εγγεγραμμένη ανεργία όλων των ετών με 1.116.816 ανέργους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.