Quantcast
Κορκίδης: Το κλίμα αβεβαιότητας πλήττει την οικονομία - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Το κλίμα αβεβαιότητας πλήττει την οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Το κλίμα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας το οποίο επικρατεί στη χώρα σχολίασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Ο κύριος Κορκίδης υπογραμμίζει πως η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί πολύ σημαντικά προβλήματα την πραγματική οικονομία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κορκίδη έχει ως εξής:

«Έπειτα από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθίσταται πλέον σαφές, ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ομίχλη, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών, αλλά και κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το μέλλον του τόπου μας, που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για μετάβαση στη γραμμή στήριξης της Κομισιόν.

Χωρίς τη συμφωνία της παράτασης του προγράμματος, την 1-1-2015 δεν θα υπήρχε δανεισμός από το μηχανισμό, θα ακυρώνονταν τα 11,4 δις ευρώ του Τ.Χ.Σ., όπως και τα 7,1 δις ευρώ των δόσεων, που εκκρεμούν, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ευτυχώς, αυτά, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου δεν θα συμβούν, αλλά δυστυχώς με βαρύ κόστος και μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης.

Το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία, κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα και στη γενικότερη λειτουργία της αγοράς.

Τα διάφορα σενάρια “θρίλερ” της προεδρικής εκλογής, μας έφθειραν όλους καθημερινά, όξυναν την ανασφάλεια και ορθώς αποφασίστηκε μία οριστική και άμεση κοινοβουλευτική λύση, ακόμα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ενεργοποίηση της συνταγματικής διαδικασίας, αναφορικά με το σημαντικό θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντός του Δεκεμβρίου, σηματοδοτούν την έναρξη κρίσιμων εξελίξεων κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Πάντως, το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης μετατίθενται για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή μετά τις εκλογές, σημαίνει ότι η τρόικα θέλει να διαπραγματευτεί σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Θέλω να πιστεύω, εν τέλει, ότι αυτό που όλοι οι Έλληνες επιθυμούμε, είναι να παιχτεί η παράταση για να κερδίσει τελικά η Ελλάδα.

Από την αρχή της κρίσης το 2009 η Ελλάδα έχει αλλάξει τρεις Κυβερνήσεις. Δημιουργήθηκε έτσι ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας έκανε το έργο της Κυβέρνησης δυσκολότερο.

Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση και πολλοί σοβαροί παράγοντες επιβάλλουν τη γενική οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας. Όπως οι διεθνείς αγορές, έτσι και η εσωτερική αγορά και το ελληνικό εμπόριο δεν επιχαίρει με τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Άλλωστε είδαμε τι συνέβη χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στα spreads, όπου δυστυχώς ήδη χάθηκαν 11 δις ευρώ μέσα σε τρείς ημέρες από το Χρηματιστήριο και το ΤΧΣ, ως λογιστικές απώλειες της αξίας μετοχών και ομολόγων.

Αναφορικά με τη Χριστουγεννιάτικη αγορά δεν θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού ο Έλληνας πάνω από όλα και πολύ σωστά, βάζει την οικογένεια του.

Δεν θα επιτρέψει λοιπόν στο μέτρο που μπορεί, να της λείψει κάτι από το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι , ούτε θα στερήσει τη χαρά των χριστουγεννιάτικων δώρων από τα παιδιά του.

Η ελληνική αγορά έχει περάσει τόσα δεινά την εξαετία της ύφεσης που πλέον δεν φοβάται πολλά, αλλά σαφώς δεν επιθυμεί άλλες περιπέτειες.

Εάν η διαδικασία εκλογής προέδρου μας οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι η υπόλοιπη χειμερινή περίοδος και ιδιαίτερα οι τακτικές εκπτώσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα “πάνε περίπατο”.

Νομίζω πως η οικονομική, πολιτική και κυρίως κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλουν να μην οπισθοχωρήσουμε, αλλά να προχωρήσουμε με άξονα πολιτικές συγκλίσεις και κοινωνικές συναινέσεις.

Ας κοιτάξουν αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές μπροστά, ας εντοπίσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν, ας σκεφτούν το μέλλον με σύνεση, συναίνεση και συνεννόηση.

Όλοι οι Έλληνες έχουμε ανάγκη την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, το αξίζουμε, το δικαιούμαστε και πιστεύω ότι τελικά έστω και δύσκολα θα το καταφέρουμε».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.