Quantcast
Κορονοϊός: Έως πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία - Τι ισχύει για τις άδειες των εργαζομένων και τα ωράρια - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Έως πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία – Τι ισχύει για τις άδειες των εργαζομένων και τα ωράρια

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα για την αποφυγή ή τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως το κλείσιμο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η στήριξη επιχειρήσεων, η διευκόλυνση των εργαζομένων με παροχή άδειας 15 ημερών σε γονείς παιδιών ηλικίας έως 15 ετών.
Καταρχάς τα σχολεία θα είναι κλειστά έως και τις 25 Μαρτίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί εάν πρέπει να ανοίξουν και θα ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς. Κλειστά για 14 ημέρες θα παραμείνουν Πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η αναπλήρωση της χαμένης ύλης θα γίνει με περιορισμό των διακοπών του Πάσχα, περικοπή εκδρομών. Μπορεί να παραταθεί και το σχολικό έτος αν τα σχολεία παραμείνουν κλειστά πάνω από 15 ημέρες.
Στην περίπτωση που μια επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της κρατική εντολή και ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος για την καταβολή μισθών στους εργαζομένους, εξετάζεται η χορήγηση επιδόματος που θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέσω του ΟΑΕΔ. Το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται πως θα είναι μεγαλύτερο του επιδόματος ανεργίας αλλά μικρότερο από τον έως πρότινος καταβαλλόμενο μισθό. Σήμερα προβλέπεται ένα επίδομα 718 ευρώ που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν για λόγους ανωτέρας βίας.
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών θα λάβουν άδεια από την εργασία τους. Εξετάζεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ένα άλλο μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος. Αρχικά οι ημέρες της άδειας θα ανέρχονται σε 15.
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας στον βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό. Επίσης τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσει όπου είναι εφικτό την εργασία με ευέλικτο ωράριο για την αποφυγή μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας και συγχρωτισμούστα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι εργοδότες μπορούν να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού και στα Μέσα Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Επίσης προβλέπεται τετράμηνη αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ αλλά και δόσεων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης αναστέλλονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.