Quantcast
Κορονοϊός: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους – Το παρασκήνιο των αποφάσεων - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους – Το παρασκήνιο των αποφάσεων

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα μέτρα με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους ήταν «αναγκαίο κακό», όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.

Το νέο «μαύρο» ρεκόρ με 6.700 κρούσματα, οι ασφυκτικές πιέσεις που πλέον δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τους 434 διασωληνωμένους και τις εξοντωτικές εφημερίες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ανησυχίες για την επιδημιολογική εικόνα όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα σε συνδυασμό με τους χαμηλούς πλέον ρυθμούς εμβολιασμού έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Όπως υποστηρίζουν από την πλευρά της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα αποτελούσαν μονόδρομο. Και σύμφωνα με όσα λένε όχι για να «τιμωρήσουν» όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά για να τους προστατεύσουν αφού εκείνοι είναι οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό.

Βέβαια «πυρήνας» των αποφάσεων για τα συγκεκριμένα μέτρα αποτέλεσε και το ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν στην κυβέρνηση να διαταραχθεί και η κανονικότητα των εμβολιασμένων, καθώς μετά θα δημιουργείτο η λάθος εντύπωση ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους και θα προκαλούσε ένα είδος δυσφορίας και αγανάκτησης στους πρώτους.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους σύμφωνα με πληροφορίες που δεν υιοθετήθηκε και μια εισήγηση που υπήρξε για επαναφορά της μάσκας σε όλους.

Παράλληλα, η υποχρέωση για rapid test για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια κ.α. προκαλούν την έντονη αντίδραση και των καταστηματαρχών, οι οποίοι μιλούν για ένα ακόμη “οικονομικό χτύπημα”.

Στο τραπέζι υπήρξαν και μέτρα όπως η απαγόρευση της μουσικής στις «κόκκινες περιοχές», αλλά και να μην μπαίνουν ανεμβολίαστοι σε καφέ, εστίαση και σούπερ μάρκετ στις ίδιες περιοχές που η επιδημιολογική εικόνα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, το απόγευμα της Τρίτης, και αφού πρώτα είχε γίνει γνωστό το “μαύρο” ρεκόρ των 6.700 νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Νωρίτερα, είχαν συνεδριάσει οι ειδικοί, οι οποίοι αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” και έκαναν τις εισηγήσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία της πανδημίας.

Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα έγιναν διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση. Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκαν νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν τα εξής για τους ανεμβολίαστους πολίτες:

– Όλοι οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους επιδεικνύοντας υποχρεωτικά δύο τεστ εβδομαδιαίως (rapid test, ή τεστ PCR).

– Θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.

Πού δεν χρειάζονται rapid test για τους ανεμβολίαστους

Σημειώνεται ότι δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, εκκλησίες και φαρμακεία.

Πλεύρης: Η Πολιτεία έχει πάρει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει το ΕΣΥ και να παράσχει προστασία στους πολίτες

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως “είμαστε σε μια ένταση της πανδημίας” για να προσθέσει ότι “η Πολιτεία έχει πάρει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να μπορέσει να παράσχει την προστασία σε όλους τους συμπολίτες μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους”.

“Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας. Οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν είναι πεπερασμένες. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα και θα το ενισχύσουμε και περαιτέρω και με την παρουσία των ιδιωτών. Όμως, είναι απαραίτητο να κινηθούμε στον εμβολιασμό που όλα τα στοιχεία, όπως θα σας τα πει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο κύριος Ζαούτης, δείχνουν ότι είναι το μέτρο το οποίο μας προστατεύει απέναντι στην πανδημία”, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από 33 άτομα, “επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και οπωσδήποτε κοινής αποδοχής και η Πολιτεία τους ευχαριστεί που 1,5 χρόνο τώρα είναι δίπλα της και δίνουν καθημερινά τις συμβουλές τους, προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία”.

Τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

Το υπουργείο Υγείας ανοίγει την Παρασκευή την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης του εμβολίου για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.