Quantcast
Κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης για πλήρη άρση των περιορισμών - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Ο οδικός χάρτης για πλήρη άρση των περιορισμών

δημοσιεύτηκε:

Τον οδικό χάρτη για την πλήρη άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό παρουσιάζει η Realnews. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι έως το Πάσχα να μην ισχύουν μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Ως το πρώτο μεγάλο ουσιαστικό και συμβολικό βήμα για την επιστροφή στην προ κορονοϊού κανονικότητα αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, αλλά και από την επιστημονική κοινότητα η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από το πρωί του Σαββάτου.

Παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός παραμένει εδώ, η πτωτική τάση σε νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα επιτρέπει στους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι το φετινό Πάσχα θα είναι, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ό, τι πιο κοντινό στις εορταστικές ημέρες προ του 2020.

Ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα προβλέπει σταθερά βήματα άρσης περιοριστικών μέτρων, πάντα υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών στοιχείων, τα οποία θα εξετάζονται καθημερινά.

Εξ ου και το χρονοδιάγραμμα (μολονότι στήνεται σε βάθος διμήνου) είναι ακόμα ασαφές, καθώς η πορεία της πανδημίας θα είναι αυτή που θα οδηγεί και σε άρση μέτρων.

Αμέσως μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας, σειρά φαίνεται πως θα πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με την πληρότητα να φτάνει ξανά το 100%.

Στο ίδιο πλαίσιο, αύξηση της πληρότητας θα πρέπει να αναμένεται και στα γήπεδα, πολύ, δε, περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε ανοιχτά γήπεδα.

Στο ίδιο πλαίσιο και με δεδομένο ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν τη μείωση του testing σε σχολεία και αεροδρόμια.

Υπενθυμίζεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο self tests κάθε εβδομάδα.

Η προγραμματιζόμενη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν συνεπάγεται και πλήρη απελευθέρωση, ούτε και εφησυχασμό των επιστημόνων. Η στόχευση της κυβέρνησης είναι σαφής: η χαλάρωση των μέτρων δεν θα πρέπει να δώσει σήμα για διακοπή της πορείας του εμβολιασμού με την αναμνηστική ή ακόμα και με την πρώτη δόση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Έτσι, η άρση των περιοριστικών μέτρων θα αφορά μόνο τους εμβολιασμένους, με συνέπεια να παραμείνει σε ισχύ το green pass για την είσοδο σε χώρους εστίασης.

Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι επιδημιολογικοί δείκτες -ιδιαίτερα οι σκληροί- θα βρίσκονται σε ύφεση, οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία την επανεμφάνιση της πανδημίας το φθινόπωρο με ένα νέο κύμα, το οποίο για ακόμα μία φορά θα πλήξει κυρίως ανεμβολίαστους και ευάλωτες ομάδες.

Υγειονομικοί

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό το «πρωτοσέλιδο» ρεπορτάζ του προηγούμενου φύλου της Realnews για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως αποκάλυψε η «R», οι υπουργοί Εσωτερικών και Υγείας εμφανίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση για την άμεση θέση των ανεμβολίαστων υγειονομικών εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το «πράσινο φως», όχι απλώς συμφωνώντας με την εισήγηση των δύο υπουργών, αλλά κυρίως ενστερνιζόμενος την άποψη ότι η Ιατρική είναι η επιστήμη των πραγματικών δεδομένων, τα οποία δεν νοείται να τίθενται υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ρύθμιση κατατίθεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή –πιθανότατα και εντός της εβδομάδας- και θα ορίζει ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι υποχρεωτικός για τον διορισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η ρύθμιση θα συμπαρασύρει και τους ήδη υπηρετούντες, με συνέπεια την άμεση σύσταση ειδικών υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία θα εξετάζουν κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφανθούν αν συντρέχουν οι λόγοι απόλυσης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.