Quantcast
Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για παράταση του lockdown και λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με το click away - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για παράταση του lockdown και λιανεμπόριο – Τι θα γίνει με το click away

δημοσιεύτηκε:

Θα επαναλειτουργήσει από Δευτέρα τελικά το click away στο λιανεμπόριο; Θα παραταθεί το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αναμένεται να δοθούν σήμερα το απόγευμα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Νωρίτερα το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους.

Με τα έως τώρα δεδομένα, ειλημμένη είναι η απόφαση να ανοίξουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα σχολεία και συγκεκριμένα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Ειδικής Αγωγής, όπως και οι παιδικοί σταθμοί. Η απόφαση στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που έγινε για το θέμα των σχολείων την Πέμπτη δεν ήταν ομόφωνη. Μάλιστα υπήρξε εισήγηση να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ακόμη και στις “κόκκινες”, δηλαδή τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά, περιοχές. Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης το θέμα των ελέγχων που θα γίνονται στους ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Νωρίτερα την Πέμπτη, παρά τις δεύτερες σκέψεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση βάζοντας τέλος στα σενάρια. “Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης τη Δευτέρα 11/1. Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης” ανέφερε το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι στη Σητεία δεν θα ανοίξουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί την προσεχή Δευτέρα. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το cretapost.gr, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και με απόφαση του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δήμου σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά.

Τι θα γίνει με το click away
H συνεδρίαση της επιτροπής για την αγορά θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να είναι στη διάθεση επιστημόνων και κυβέρνησης τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία πρoτού ληφθούν τελικές αποφάσεις τόσο για το Click Away όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή πάντως παραμένει άγνωστο εάν θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου η αγορά με τη μέθοδο της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει το click away τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το click inside – ραντεβού εντός του καταστήματος- μετατίθεται χρονικά κατά πάσα πιθανότητα.

Σενάρια για νέα μέτρα
Ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό μιλώντας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ . «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. «Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανίων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα. Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες. Για τα ψώνια με ραντεβού στα καταστήματα, εξήγησε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία».

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.