Quantcast
Κορονοϊός: Το απόγευμα έκτακτες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Το απόγευμα έκτακτες ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη

δημοσιεύτηκε:

Συνεδριάζει στις 13:00, η Επιτροπή Επιδημιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στις 18.00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και με pool της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα , “θα προβώ σε δηλώσεις το απόγευμα μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων που συνεδριάζει στις 13.00”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι επιτροπές εισηγούνται και ο υπουργός αποφασίζει”.

Ο κορονοϊός καλπάζει και προκαλεί «τρόμο» στην κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντας τα 5.000, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος, έγινε μια σφαιρική επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιλογών και εργαλείων.

Σε αυτή συμμετείχε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά, όπως έχει ήδη ενημερώσει το enikos.gr, θα στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Ποια μέτρα και αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι για να μπει “φρένο” στον κορονοϊό

Τα μέτρα που φαίνεται ότι βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης, κινούνται σε τρεις άξονες.

Κατά πρώτον, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με την παροχή κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, η επίταξη -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης με εκστρατεία “πειθούς” και την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες.

Ο τρίτος άξονας αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην εστίαση, ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους.

Με απλά λόγια, για να καθίσει ένας ανεμβολίαστος σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό rapid test ή η βεβαίωση νόσησης.

Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, κυρίως στην εστίαση. Ένα από τα σενάρια – το πιο πιθανό- είναι να χρειάζεται να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες.

Δεν αποκλείεται δε, να αυξηθεί ο αριθμός των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και όσοι κάνουν ένα έως σήμερα, να απαιτείται να κάνουν και δεύτερο.

Ακόμη για τους μεικτούς χώρους εξετάζεται να αυξηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, να κάθονται λιγότερα από 10 άτομα στο τραπέζι, αλλά και να αφαιρεθούν τα πλευρικά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για το κρύο και να μείνουν μόνο τα σκέπαστρα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, σε αυτή τη φάση, οι ειδικοί θα προτείνουν τη λήψη μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές, που θα αφορούν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προτείνουν το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, καθώς κρίνουν ότι αυτές τις ώρες στα συγκεκριμένα μαγαζιά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Επίσης, θεωρείται ότι θα ζητήσουν να θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ανοικτών μεικτών χώρων διασκέδασης όπου έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι ειδικοί θα ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές.

Κορονοϊός: Εφιαλτική εκτίμηση Θωμαΐδη για 10.000 κρούσματα

Σε μια εφιαλτική εκτίμηση προχώρησε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να… χτυπήσουν και τα 10.000».
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, «οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής έδειχναν μια σταδιακή αύξηση και αυτή τη στιγμή έχει διπλασιαστεί το ιικό φορτίο σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου» και επεσήμανε ότι «συμβαδίζει το ιικό φορτίο στα λύματα με τα κρούσματα».

Ερωτώμενος για τα μέτρα και με το τι θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού, ο Νίκος Θωμαΐδης είπε ότι «είναι ο περιορισμός των επαφών, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, κάποιες δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα θα πρέπει να σταματήσουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως και περιορισμός τύπου lockdown τοπικού χαρακτήρα. Από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40%, είναι αυτονόητο με τη δυναμική της πανδημίας και τη διασπορά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας».

Και πρόσθεσε «πάμε για τα χειρότερα στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.