Quantcast
Κορωνάκης: Η κυβέρνηση αποκατέστησε το κύρος της χώρας - enikonomia.gr
share

Κορωνάκης: Η κυβέρνηση αποκατέστησε το κύρος της χώρας

δημοσιεύτηκε:

«Γνώμονάς μας είναι ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια, ποιοι και γιατί επέλεξαν να δέσουν τη χώρα σε Μνημόνια. Είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Δεν ενέχει καμία ρεβανσιστική λογική. Αντίθετα βάζει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την κοινωνική διάθεση για πλήρη ενημέρωση.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη για τις συγκεκριμένες περιόδους των Μνημονίων και τις ευθύνες εκείνων, που τα επέλεξαν» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και ερωτηθείς γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια αφήνει εκτός τις περιόδους διακυβέρνησης Καραμανλή και Σημίτη.

«Θα μπορούσαμε να περιλαμβάνουμε όλες τις περιόδους από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αυτό όμως θα σήμαινε, ότι δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια για τα Μνημόνια και θα ήταν απλά μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού που θα μετέθετε τη συζήτηση σ’ ένα ατέρμονο πλαίσιο για να μην καταλήξει πουθενά» πρόσθεσε ο κ. Κορωνάκης.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, καθώς και για τις επαφές Δραγασάκη- Κοτζιά με την Κίνα, είπε ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, αξιοποιώντας ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα «και από τη γεωπολιτική θέση της χώρας για καινούριες αναπτυξιακού χαρακτήρα συμμαχίες».

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει στο Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση «δεν προβλέπει και δεν θα εφαρμόσει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Δεν προβλέπει και δεν θα εφαρμόσει νέα υφεσιακά μέτρα».

Πρόσθεσε ότι τα όρια της κυβέρνησης ετέθησαν με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν οι μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε: «Η συμφωνία δεσμεύει και εμάς και τους εταίρους μας και κρίνει την αξιοπιστία και των δύο πλευρών. Και στο πλαίσιο αυτής της αμοιβαιότητας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η χώρα με τα ποσά από τα κέρδη των ομολόγων καθώς και τα χρήματα του ΤΧΣ, που έπρεπε να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία».

Σε ό,τι αφορά τις εντός ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάξεις για τον «έντιμο συμβιβασμό» που «θέλει πλέον η κυβέρνηση», ο κ. Κορωνάκης τόνισε την ύπαρξη ανοιχτού διαλόγου και συνθέσεων στο εσωτερικό του κόμματος, προσθέτοντας ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, γνωρίζοντας το βάρος των ευθυνών και προχωρώντας με επίγνωση αυτού του βάρους «στον άξονα της αλήθειας και της ενότητας».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε η νέα συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους τον Ιούνιο να είναι στο πνεύμα και στο καθεστώς των Μνημονίων που «έχουν τελειώσει με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», προσθέτοντας: «Θέλουμε αποφάσεις και συμφωνίες, που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα τη χώρα ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη, που θα σέβεται τη δημοκρατία και θα εγγυάται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παρέχοντάς μας το δικαίωμα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό».

Κληθείς να αξιολογήσει το έργο της κυβέρνησης, αφού επισήμανε τις αντιξοότητες της περιόδου, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό, ν’ αποκαταστήσει το κύρος της χώρας και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Μιλάμε με τους εταίρους μας ισότιμα και έχουμε καταφέρει ν’ ακούγεται και δυνατά και καθαρά η φωνή μας».

Επίσης είπε ότι ο νόμος για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις αποτελούν βασικά στοιχεία του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς και μια σειρά άλλων νομοσχεδίων αποτελούν πυλώνες του Προγράμματος.

Ο κ. Κορωνάκης είπε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα αρχίσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμά μας έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιείται αποκαθιστώντας τον κοινωνικό ιστό».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν προκύπτει από πουθενά ότι το αίτημα διαγραφής του χρέους είναι ένα ξεχασμένο αίτημα», υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη ενημέρωση της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του Φεβρουαρίου και ο χρόνος, που πήρε η ελληνική πλευρά, είναι για να πάμε με καλύτερους όρους στη συζήτηση για συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος. Άλλωστε το Κοινοβούλιο συγκρότησε επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους».

Τέλος, ερωτηθείς αν στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους και τους θεσμούς η κυβέρνηση πρέπει να καταφύγει στη λαϊκή βούληση με εκλογές ή δημοψήφισμα, ο κ, Κορωνάκης είπε: «Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσα στο περιεχόμενο της λαϊκής εντολής. Έχουμε πει σε όλους του τόνους, ότι ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώνουμε με τα Μνημόνια και να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος στην ΕΕ. Πέρα από περιεχόμενο όμως αποτελεί και όριο. Και αυτό το γνωρίζουν και ο ελληνικός λαός και οι συνομιλητές μας. Γιατί όπως είναι γνωστό σε όλους, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ένα ταγκό».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.