Quantcast
Κορυφώνεται η αγωνία εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της - enikonomia.gr
share

Κορυφώνεται η αγωνία εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της

δημοσιεύτηκε:

«Ήρθε η ώρα να πληρώσει», γράφει για την Ελλάδα το CNBC τονίζοντας ότι  οι ανησυχίες μεγαλώνουν για τη χώρα, παρά την τελευταία συμφωνία, εάν  θα καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της.

Τα κρατικά έσοδα, με τα οποία η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα δάνειά της, έχουν μειωθεί δραματικά από τον Ιανουάριο εν αναμονή νέας φορολογικής νομοθεσίας.

Κι οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα εκροής καταθέσεων, καθώς οι καταθέτες στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό φοβούμενοι ένα Grexit.

Ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι απαραίτητο.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο, αν εξετάσουμε τις αγορές, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο Ευρώ.

Η κυβέρνηση μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συλλέξει τους φόρους, όμως οι αγορές έχουν ακούσει πολλές φορές το ίδιο τροπάρι.» ανέφερε στο CNBC ο David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.

Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση πιέζει για χρήματα που πιστεύει ότι της ανήκουν δικαιωματικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεσμεύσει 1,9 δισ. των κερδών που έχει αποκομίσει από τόκους σε ελληνικά ομόλογα και τα οποία υποτίθεται ότι θα εκταμιεύονταν με την τελική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Τα υπόλοιπα 7,2 δισ. € της τελευταίας δόσης των δανείων δεν έχουν δοθεί στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πάντως ότι μία πρώτη εκταμίευση θα μπορούσε να γίνει ακόμα κι εντός του μηνός, αν η Ελλάδα επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις.

Αντ’ αυτού όμως, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να απαλύνει τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας.

Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ένα σύνολο μέτρων που περιλάμβανε γεύματα και ηλεκτρική ενέργεια για 300.000 φτωχά νοικοκυριά, καθώς και επιδοτήσεις για τις κατοικίες 30.000 οικογενειών. Εισηγήθηκε επίσης την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία έκλεισε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς κι ένα σχέδιο διακανονισμών για όσους χρωστούν ακόμη φόρους στο κράτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.