Quantcast
Κώστας Σκρέκας: «Διαθέτουμε 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα» - enikonomia.gr
share

Κώστας Σκρέκας: «Διαθέτουμε 640 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα»

δημοσιεύτηκε:

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» http://hlektra.gov.gr/, που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα, και όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας το ύψος του θα φθάσει τα 640 εκατομμύρια. 

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων. 

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «ΗΛΕΚΤΡΑ», με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του Δημοσίου Τομέα και θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μεταξύ άλλων, αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ξεκινάει, σήμερα, το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», η μεγαλύτερη δράση για εξοικονόμηση ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στον Δημόσιο Τομέα. Στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποτελέσει θετικό παράδειγμα. Το πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου που επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους».

Το ποσοστό επιχορήγησης για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος ξεκινά από 50% με τις εξής παραμέτρους:

· Εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%.

· Εφόσον το κτίριο θα πετύχει ενεργειακή αναβάθμιση κλάση Β+ και πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό ανέρχεται σε 70%.

· Εάν η υλοποίηση των παρεμβάσεων γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προστίθεται επιπλέον 10% στο τελικό ποσοστό επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για την προετοιμασία του φακέλου από τις 23 Φεβρουαρίου (ημέρα προδημοσίευσης του οδηγού του Προγράμματος) θα είναι επιλέξιμες εφόσον ενταχθούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.