Quantcast
Κοτζιάς: Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς: Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και στο πλαίσιο αυτής αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα του προσφυγικού και των εντάσεων στον χώρο της Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων.

Ερωτηθείς για το αν αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στη χώρα μας για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Πέρσι τέτοιο καιρό προσπαθούσα να πείσω τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι με την πολιτική που έκαναν δεν έβλεπαν τα κύματα προσφυγιάς που έρχονταν. Έκοψαν, παραδειγματικά το αναφέρω, τα χρήματα για τους καταυλισμούς των προσφύγων στην περιοχή πέριξ της Συρίας.

Σήμερα, επιτέλους, η ΕΕ έχει διαμορφώσει μια πολιτική στήριξης της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Αυτή ζητώ να αναβαθμιστεί σε στρατηγική σχέση. Αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από πολλούς την περιοχή και τα κράτη της. Και θυμούνται περισσότερο ότι δεν είμαστε εμείς η αιτία και οι φορείς του πολέμου. Νομίζω ότι, εν τέλει, η ζωή επιβάλλει διορθώσεις. Τις επιβάλλει τόσο πιο γρήγορα και πετυχημένα όσο περισσότερη δουλειά έχουμε κάνει εμείς προηγουμένως».

Σχολιάζοντας την υλοποίση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, σημείωσε: «: Χρειάζεται χρόνος για να κριθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προωθείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βέβαια, προκειμένου τα δικαιώματα να υπάρξουν, απαιτείται η παρουσία μιας δημοκρατικά συγκροτημένης κοινωνίας και όχι μιας αποδιοργανωμένης.

Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα εκεί όπου δεν διασφαλίζονται η κυριαρχία του εθνικού κράτους προς τα έξω και η κυριαρχία της κοινωνίας στο εσωτερικό του κράτους. Μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες είναι πρόσφυγες διότι χάθηκαν στην πατρίδα τους ακριβώς αυτές οι δύο κυριαρχίες. Κατά συνέπεια δικαιώματα και κυριαρχία δεν είναι σε αντίθεση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Οφείλουμε να αντέξουμε. Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξουμε.Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τη μία μέρα ο αρχηγός της προτείνει την επέκταση της θητείας των κυβερνήσεων από 4 χρόνια σε 5 και την επομένη ζητά εκλογές. Ο λόγος; Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποφέρει από προγραμματικά αδιέξοδα. Είναι φυλακισμένη του αμαρτωλού παρελθόντος του συστήματος παρακμής που εξυπηρετεί και στο οποίο ανήκει».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.