Quantcast
Κοζάνη: Τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 να αποτελέσουν πηγή χρηματοδότησης - enikonomia.gr
share

Κοζάνη: Τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών CO2 να αποτελέσουν πηγή χρηματοδότησης

δημοσιεύτηκε:

Το παραγωγικό μοντέλο της τοπικής οικονομίας και τη ζωή των κατοίκων στα χρόνια όπου δεν θα υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα αλλά και εργοστάσια της ΔΕΗ, διερεύνησε ο δήμος Κοζάνης στο συνέδριο που διοργάνωσε με θέμα την μεταλιγνιτική περίοδο. Παρουσιάστηκαν εμπειρίες και καλές πρακτικές από περιοχές της Ευρώπης με έντονη εξορυκτική λιγνιτική δραστηριότητα που κατάφεραν να περάσουν στο επόμενο στάδιο της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.

Είναι η πρώτη δημόσια συζήτηση που οργανώνεται για το σκοπό αυτό και σύμφωνα με τους οργανωτές, η περιοχή μετά από 65 χρόνια συνεχούς εξορυκτικής δραστηριότητας έχει εισέλθει στην μεταλιγνιτική περίοδο. Τα λιγνιτικά αποθέματα έχουν περιοριστεί, ενώ έχει μεγαλώσει δραματικά εις βάρος του κόστους, ο δείκτης εκμετάλλευσης τους. Επίσης η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ολοένα και λιγοστεύει.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης στο κλείσιμο της ημερίδας αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα και τις συνέπειες που έχει υποστεί η περιοχή από την μακροχρόνια λιγνιτική δραστηριότητα τόνισε ότι «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ηθικό δίλημμα με το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Οι συνέπειες στην τοπική μας οικονομία είναι σημαντικές και η αναγκαιότητα προσαρμογής αναγκαία παρά ποτέ. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της αλλαγής του κλίματος και της νέας τεχνολογίας».

Δύο Τριτοβάθμια ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το ερευνητικό ινστιτούτο ΕΚΕΤΑ, το ΤΕΕ τ. ΔΜ , η Αναπτυξιακή ΔΜ, και ο Δήμος Κοζάνης συμφώνησαν σ‘ ένα κείμενο αρχών για την προετοιμασία της επόμενης περιόδου όπου διαπιστώνεται ότι:

– Η Δυτική Μακεδονία έχει εισέλθει πλέον σε συνθήκες με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά Μεταλιγνιτικής Εποχής.

– Η διαμόρφωση κοινής αντίληψης μεταξύ των περιφερειακών και τοπικών φορέων, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων.

– Η κοινή αντίληψη αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την εκπόνηση, όσο κυρίως για την ολοκλήρωση και υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής και νομοτελειακά μηδενικής λιγνιτικής εκμετάλλευσης με την διαμόρφωση σαφώς κοστολογικά και χρονικά προσδιορισμένου Οδικού Χάρτη ενεργειών.

– Τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, ικανή να συμβάλει κατά ένα μέρος στην κατεύθυνση υποστήριξης και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

– Η διαχείριση της Μεταλιγνιτικής Εποχής για τη Δυτική Μακεδονία και των αναγκών της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να προσλάβει νομική ισχύ από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο υψηλότερο δυνατό θεσμικό επίπεδο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.