Quantcast
Κρέτσος: Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές - enikonomia.gr
share

Κρέτσος: Αν ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, θα επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές

δημοσιεύτηκε:

Οι τέσσερις υπερθεματιστές θα πάρουν τα χρήματα που έχουν δώσει, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός.

“Δεν μιλάμε για ήττα, εμείς έχουμε δείγματα γραφής ότι θέλουμε να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Από εκεί και πέρα χθες έγιναν τυπικά παραδεκτές οι προσφυγές των καναλαρχών και επομένως το ΣτΕ μπαίνει στην ουσία, στο ουσιαστικά αβάσιμο το οποίο θα κριθεί σε επόμενες διασκέψεις. Προφανώς όλα είναι πιθανά, εμείς θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση έρθει ακόμα και αν είναι μια απόφαση η οποία διατάσει το δημόσιο να επιστρέψει 255 εκ στους έχοντες και κατέχοντες” τόνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά”.

Όπως παραδέχθηκε, αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς. “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο διαγωνισμός έγινε προκειμένου να αποδοθούν άδειες σε τηλεοπτικούς σταθμούς που για 27 χρόνια λειτουργούσαν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας. Και μάλιστα έχουμε και αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν αυτή την αδράνεια στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου όπως η απόφαση 3578 του ’10. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, πρέπει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς όπου οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης του δικαστηρίου και μάλιστα και με τη χρήση όσων κατέχουν ΜΜΕ δεν πρέπει να υπάρχει. Απλώς σας λέω ότι το θέμα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χρειάζεται μια πολιτική βούληση και σθένος την οποία εμείς έχουμε επιδείξει όλο αυτό τον καιρό και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον” επεσήμανε.

“Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε ξανά στο μηδέν δηλαδή στο ίδιο καθεστώς, εμείς όμως θα συνεχίσουμε. Ζητάμε διακαώς ακόμα και σήμερα έστω και την ύστατη στιγμή να συγκροτηθεί το ΕΣΡ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Το είχαμε ζητήσει από την αρχή. Ο νόμος Παππά μπήκε σε διαβούλευση στις 22 Ιουλίου, ο νόμος αυτός είναι ο πιο φιλικός νόμος για τις ανεξάρτητες αρχές, για το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ αναφέρεται πάνω από 50 φορές μέσα στο νόμο και σε κάθε κομβικό σημείο το ΕΣΡ έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και για τη δημοπρασία και για τη δημοσίευση της προκήρυξης και για οτιδήποτε είχε να κάνει με τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αυτό ως γνωστό το μπλόκαρε η ΝΔ συστηματικά. Εμείς περιμέναμε υπομονετικά την εκλογή του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος δυστυχώς πολιτεύεται με μια πάρα πολύ σκληρή , άγονη και αντιπαραγωγική γραμμή με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα σημείο όπου εμείς μαζεύουμε συσσωρευμένη πίεση από τα ΜΜΕ εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς, βλέπω ότι έχει πάρει η μπάλα και τους δημόσιους λειτουργούς και τους ανθρώπους που μπήκαν στο διαγωνισμό πλέον και τους δικαστές”πρόσθεσε.

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία που προβλέπει το κλείσιμο των καναλιών σε 5 ημέρες εφόσον στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο συγκρότησης του ΕΣΡ, δεν αποφασιστεί να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή, απάντησε:

“Ναι η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία διότι η κυβέρνηση έχει μια καθαρή θέση και ισχυρή βούληση να ρυθμιστεί το τοπίο διότι δεν είναι ατομικό συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να είναι κάποιος καναλάρχης. Διότι για να γίνεις καναλάρχης πρέπει να περάσεις από μια διαγωνιστική διαδικασία σε ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, σε ένα κράτος δικαίου. Επομένως κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η ΝΔ θα ανταποκριθεί και επιτέλους να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για το ΕΣΡ και για το τι είδους ΕΣΡ χρειαζόμαστε. Δηλαδή εδώ είναι πολύ σημαντικά τα θέματα και οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ”.

Ερωτηθείς εάν από τη στιγμή που θα κατατεθεί η τροπολογία Παππά σε πέντε μέρες θα πέσει μαύρο στα κανάλια τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα, ο κ. Κρέτσος είπε:

“Δεν πέφτει μαύρο, τα κανάλια λειτουργούν όλο το 2016 χωρίς το παραμικρό ψεγάδι νομιμότητας. Το νομοσχέδιό μας έχει πάει από τις 22 Ιουλίου του 2015, δεν μιλάμε εδώ για έναν αιφνίδιο θάνατο τύπου ΕΡΤ, τα κανάλια απλώς αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πόρους του δικαστικού συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, έχουν κάνει πάνω από 80 προσφυγές και δικόγραφα για το ματαιώσουν και να το καθυστερήσουν. Εμείς ακολουθήσαμε πλήρως τη διαδικασία, όπως είπα και πριν σεβόμαστε κάθε απόφαση αλλά θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.