Quantcast
Kρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία λογική πρόταση - enikonomia.gr
share

Kρούγκμαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία λογική πρόταση

δημοσιεύτηκε:

Ο διάσημος οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν  τονίζει ότι «αν θέλετε να ισχυρισθείτε» πως στα όσα ανέφερε χθες στους Financial Times ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν περιλαμβάνει το κούρεμα», τότε «it’s ok» , αλλά «Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση  πρέπει να γίνει από τους πιστωτές» καταλήγει ο Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο του στους New York Times.

Ο Κρούγκμαν γράφει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους.

Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ».

Την πρόταση, λοιπόν, της ελληνικής πλευράς την χαρακτηρίζει ως «ένα ποταπό τέχνασμα από εκείνους τους ριζοσπάστες αριστερούς» και τονίζει πως ταυτόχρονα «είναι απόλυτα λογική».

Μάλιστα, για τον Αμερικανό Νομπελίστα, είναι τόσο λογική πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που «δεν μπορώ να σκεφτώ πάνω σε ποια βάση η Γερμανία θα μπορούσε να το απορρίψει δίχως συζήτηση».

«Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμη και αν έχει καταφέρει να αποφύγει τη διαγραφή, τότε αυτή η θέση είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις που θέλουν τη Γερμανία να έχει επίγνωση της πραγματικότητας αποδεικνύονται λανθασμένες.

Αν η Γερμανία νομίζει ότι οι Έλληνες απαιτούν πάρα πολλά, τότε είμαστε σε μια διαπραγμάτευση -κι ελπίζω να μην είναι μια διαπραγμάτευση που βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες αν (η διαπραγμάτευση) αποτύχει» επισημαίνει.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.