Quantcast
Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί - enikonomia.gr
share

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: Τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί

δημοσιεύτηκε:

Στην πολύ μεγάλη ατζέντα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: “Θεωρώ επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα πακέτο που συζητείτο εδώ και αρκετές εβδομάδες. Καταφέραμε και βρήκαμε έναν κοινό τόπο λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες γεωγραφικές ευαισθησίες κάποιων κρατών μελών. Το σημαντικό αποτέλεσμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν θα έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, ουσιαστικά θα σταματήσει να τροφοδοτείται από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε να αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, ώστε να μην της δίνουμε τη δυνατότητα να εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία”.

Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είπε: “Είχα την ευκαιρία ακόμη μία φορά να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις  σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε έναν πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη και πολύ σημαντικά έργα εντάσσονται σ’ αυτήν τη στρατηγική. Είναι έργα που έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς βοηθούν τις φίλες βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν ακόμη γρηγορότερα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ενδεικτικά αναφέρω τον αγωγό IGP που θα συνδέσει με μεγάλη δυναμικότητα με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι πολύ σημαντικό για τη φίλη Βουλγαρία που έχει υποστεί τις συνέπειες της ρωσικής απόφασης να διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία”.

Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως “συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παρέχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας”.

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως “σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο”.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε: “Τέλος ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα πως τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί. Ζήτησα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα”.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρωθυπουργός είπε: “Σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου”. Ωστόσο “αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα: “Για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω”.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ανέφερε: “Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, του εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί” συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.