Quantcast
Κυβέρνηση: Αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση - enikonomia.gr
share

Κυβέρνηση: Αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Ως σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου έκαναν χθες λόγο για μέτρα άμεσης εφαρμογής που εξασφαλίζουν τη μείωση χρέους σε ύψος 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, και παράλληλα, την μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά επιτόκια ύψους 1,5%.

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι για γεγονός ύψιστης σημασίας σε μια περίοδο αβεβαιότητας ενώ επισημαίνουν ότι προβλέπεται και αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα, ανεξαρτήτως ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling οδηγούν στη μείωση του χρέους κατά 20%. Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατέστησε σαφές πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πέτυχε την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χωρίς εκπτώσεις στις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και χωρίς να αποδεχτεί «τις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά από το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια».

Τέλος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υποχώρησε και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά από το τέλος του προγράμματος.

Μετά από την απόφαση του Eurogroup, η κυβέρνηση επισημαίνει στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους κυρίως όμως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης: Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά από την λήξη του προγράμματος.

Σε πανηγυρικό κλίμα ήταν οι δηλώσεις, στις οποίες προχώρησε μετά από το Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Είχαμε ένα πολύ ελπιδοφόρο αποτέλεσμα, ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) προχωρά. Προχωρά ως προς τον προϋπολογισμό για το 2017, θέμα το οποίο έχει κλείσει.
Σχετικά με το 2018, το κενό κλείνει. Υπάρχουν τρία ή τέσσερα θέματα που είναι ακόμη ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «το άλλο πολύ καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεκινήσουν από τώρα.

Θα θυμόσαστε ότι η συμφωνία του Μαΐου προβλέπει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό συνέβη τώρα. Πρόκειται για πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα από ό,τι αναμέναμε ή ελπίζαμε το Μάιο – πρόκειται συνεπώς για μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Ο Klaus Regling εκτιμά μείωση κατά 20% του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα αρχίσει άμεσα να βοηθά την ελληνική οικονομία».

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη: «Έχουμε ένα δεύτερο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης, αναμένουμε ένα τρίτο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης και συνεπώς, εκτιμούμε ότι ενδέχεται να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ζήτησε «όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι συνομιλίες να διεξαχθούν εντός των δεσμεύσεων του μνημονίου κατανόησης (MoU), εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.