Quantcast
La Tribune: Η ήττα της Ελλάδας, η ήττα της Ευρώπης - enikonomia.gr
share

La Tribune: Η ήττα της Ελλάδας, η ήττα της Ευρώπης

δημοσιεύτηκε:

Με τίτλο «Η ήττα της Ελλάδας, η ήττα της Ευρώπης» η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέρεται στο χρονικό του συμβιβασμού ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της και καταγράφει τις συνέπειες για κάθε πλευρά.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης επέβαλλαν μια συμφωνία σχεδόν τιμωρητική, στους Έλληνες, τονίζει η εφημερίδα.

Αλλά η ήττα του Αλέξη Τσίπρα αντηχεί ως ήττα για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Ποτέ στην κοινοτική ορολογία, ο όρος «συμβιβασμός» δεν ήταν τόσο ακατάλληλος.

Η «συμφωνία» που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ έχει πλέον «ηττηθεί», όπως και η ελληνική κυβέρνηση.

Μια ήττα που έχει νόημα για το υπόλοιπο της το μέλλον της ευρωζώνης.

Η ελληνική θέση ήταν εξαιρετικά εύθραυστη.

Πράγματι, για μια μικρή χώρα όπως αδύναμη και χρεωμένη Ελλάδα, η μόνη δύναμη που είχε στις διαπραγματεύσεις ήταν η απειλή για τη σταθερότητα του ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει τώρα να αποδεχθεί και να περάσει το σχέδιο στο κοινοβούλιο της χώρας του .

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ρητή άρνηση των δύο ελληνικών ψήφων της 25ης Ιανουαρίου και της 5 Ιουλίου.
Ένα σημείο που ο Αλέξης Τσίπρας σαφώς κέρδισε: έχει επιδείξει έξι μήνες αντίστασης και δημοσιοποίησης του ελληνικού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται «πρώτον, μάθαμε ότι το ευρώ δεν είναι νόμισμα, αλλά και μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που βασίζεται στη λιτότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ένα στοίχημα ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη ζώνη του ευρώ από το εσωτερικό και να υλοποιήσει μέσα σε αυτό μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

Οι πιστωτές σαφώς αρνήθηκαν αναπροσανατολισμό της δημοσιονομικής λιτότητας.

Συνεχίστηκε η επιβολή της λογικής που ίδρυσε η γερμανική συντηρητική οικονομική σκέψη: η μείωση του χρέους και τη δημοσιονομική εξυγίανση έχουν προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης, που μπορεί να είναι μόνο ο καρπός της «επώδυνες προσπάθειες» που ονομάζεται «μεταρρυθμίσεις.

«Ακόμη και σε μια οικονομικά κατεστραμμένη χώρα όπως η Ελλάδα που έχει αποδείξει εμπειρικά την αποτυχία αυτής της λογικής.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει το στοίχημά του, δεν είναι η μόνο σε υπαιτιότητά του. Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν επίσης την επικύρωση ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν από το 2011 στη ζώνη του ευρώ  εξασφάλισαν την πρωτιά αυτής της λογικής .

Γάλλοι και οι Ιταλοί δεν μπορεί, επομένως, να στρέφονται κατά της ριζοσταστικοποίησς της Γερμανίας και των συμμάχων της.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.